Nieuws Actueel

Internationaal ondernemen: Ticketswap bedient heel Europa

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat? Een jaar na het succes in Nederland in 2013, ging onlinekaartverkoper Ticketswap al naar België, vanwege de grote overlap in evenementen met de zuiderburen. "Veel Belgen gaan naar evenementen in Nederland en vice versa'', zegt Hans Ober, een van de drie oprichters.

Martine de Vente 23 september 2016

Ticketswap grenzeloos amsterdam

Met Ticketswap kunnen concert- en festivalbezoekers makkelijk en veilig van hun onlinekaartje afkomen door dat aan te bieden voor 120 procent van de verkoopprijs.

Internationale verschillen

Frankrijk volgde snel, nadat twee stagiairs zich hadden aangeboden om het systeem op te zetten. Logischerwijs kwam daarna Duitsland, maar dat ging niet zo soepel. Duitsers zijn niet gewend aan elektronisch betalen, merkte het bedrijf. "Alles gaat met cash." En de Duitser heeft liever concert- en festivaltickets in een envelopje op de koelkast. "Ze hebben daar een heel fijnmazig systeem voor hardcopytickets." Kortom: als iets in Nederland werkt, hoeft het niet per se te betekenen dat het in buurlanden ook zo gaat.

Sziget

Het bedrijf begon wel vrijwel probleemloos in Italië, Polen en Hongarije. In dat laatste land heeft Ticketswap zijn succes vooral te danken aan het internationaal befaamde rockfestival Sziget, dat veel bezoekers trekt uit West-Europa. Tot vorig jaar was het voor een klant niet mogelijk kaarten te verkopen aan buitenlanders. "Daar hadden we in het begin geen rekening mee gehouden."

Volume

De keuze voor een open, Europees systeem is belangrijk geweest voor de oprichters van het ticketbedrijf, dat vijf procent verdient op elk verkocht kaartje. "Om omzet te maken moet je volume hebben." Volgens Hans Ober heeft Ticketswap nu maandelijks twee miljoen bezoekers.

Sneeuwbaleffect

De volgende stop is het Verenigd Koninkrijk. Ticketswap heeft een kantoor geopend in Londen, maar gelanceerd is het systeem nog niet echt. "Gebruikers posten hun aanbieding vaak onder het Facebookevent. Dat heeft een sneeuwbaleffect. Zo krijgen wij klanten."

Munteenheden

Voor elk land met een andere munteenheid heeft het bedrijf een rekening in dat land. Het ticket wordt afgerekend in de oorspronkelijke valuta; koersverliezen zijn voor degene die het kaartje koopt.

Veilig alternatief

Kaartjes kopen en verkopen voor meer dan de kostprijs is in een aantal landen verboden. In Frankrijk en België mag dat bijvoorbeeld niet. Daar is volgens Hans discussie over in die landen. "Ons argument is dat die vaste prijzen de zwarte handel in de hand werken. Wij zijn het veilige alternatief."

Tips van de exporteur Denk grootHoud er bij het bouwen van het platform al rekening mee als je later wilt opschalen naar het buitenland. Denk lokaalAls een formule werkt in Nederland, betekent dat niet per se dat die ook gaat werken in het buitenland. Zo betalen Duitsers het liefst cash en hebben ze liever een papieren kaartje in de hand dan een elektronisch ticket in de mailbox. Werk samenGa partnerschappen aan met organisaties ter plekke. Ticketswap is de partner van Sziget, dat ook het Volt Festival en Balaton organiseert, voor met elkaar 700.000 bezoekers.

Gerelateerde artikelen:

De Jong DUKE exporteert wereldwijd koffiemachinesVacansoleil mikt op groei over de grens