Nieuws Actueel

Tilburg steekt 2 miljoen in ondernemershuizen

De Kamer van Koophandel vertrok uit Tilburg. Maar straks zijn er wel twee ondernemershuizen. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Stephan Jongerius | Foto: Bas Vermeer 21 september 2016

Kvk tilburg 1065

Het duurt bijna twee jaar langer dan gepland, maar de kans is reëel dat gebouw 88 in de Spoorzone wordt getransformeerd tot het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie (HOI).

Er hebben meerdere partijen ingeschreven op het aanbod het gemeentelijke monument te kopen en voor dat doel te renoveren. Tot maandag hadden ze de kans.

RenovatieDat was nog geen appeltje-eitje. De lat lag hoog: zo moeten kandidaten aantoonbare ervaring hebben met het ontwikkelen en beheren van een bedrijfsverzamelgebouw en met het renoveren van erfgoed. De koper verplicht zich bovendien het pand minimaal tien jaar als Ondernemershuis te exploiteren.

Daar staat een redelijke koopprijs tegenover: 1 euro. De gemeente is bovendien bereid 1,1 miljoen euro bij te dragen aan de renovatie. Voor een periode van vier jaar werd eerder al een exploitatiebijdrage van 130.000 euro per jaar in het vooruitzicht gesteld.

Hiep HOI? Is dat gemeenschapsgeld goed besteed terwijl, op een steenworp afstand, het voormalige Kamer van Koophandelgebouw wordt gerenoveerd? Dat afficheert zich als dé ontmoetings- en werkplek voor ondernemers in Midden-Brabant. Daarbij wordt er een werkcafé en ruimtes voor overleg en bijeenkomsten gecreëerd.

Voor wethouder Erik de Ridder (CDA, Economische Zaken) is er in ieder geval al reden voor een klein feestje. Hij verricht vanmiddag de officiële aftrap van het HOI, tijdens een bijeenkomst van de European Social Innovation Week.

AfgestemdBeoogde huurders voor het HOI zijn in elk geval Midpoint Brabant, Starterslift en het Center for Social Innovation. Zij lopen gezamenlijk al warm in het voormalige UWV-gebouw aan de Besterdring.

Volgens de wethouder hoeven beide ondernemershuizen elkaar niet in de weg te zitten. "Het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie is een samenwerking van dienstverleners aan ondernemers", zegt zijn woordvoerster. "Het gaat vooral om een gezamenlijk, afgestemd programma voor deze dienstverlening. Huisvesting van bedrijfjes is een bijkomende zaak en enkel gericht op startende ondernemers.

Het pand aan het Reitseplein is een particulier initiatief van de Van Spaendonckgroep. Directievoorzitter Jan Gevers was gisteren niet bereikbaar voor tekst en uitleg.

Volgens de gemeente echter draait dat ondernemershuis echter 'vooral om huisvesting van ondernemers, als een soort bedrijfsverzamelgebouw. Er is overleg tussen beide partijen om overlap te voorkomen'.

De gemeente wilde aanvankelijk dat de renovatie van gebouw 88 al op 1 januari aanstaande afgerond was. Inmiddels wordt verwacht dat dat pas eind 2018 of begin 2019 het geval zal zijn.