Nieuws Actueel

Tilburgse ondernemers sponsoren Sint minder

Het Sinterklaascomité Tilburg moet het dit jaar met de helft minder aan sponsorgelden doen. Dat baart zorgen. Sponsoren zijn de zwarte pietendiscussie beu, vermoedt het comité. De lokale winkeliers zien het anders, schrijft het Brabants Dagblad.

Hein Eikenaar | Foto: ANP 17 november 2016

Sinterklaasanp

Keihard stellen, doet voorzitter Fernand Palmen van het Sinterklaascomité Tilburg, het niet. Maar een sterk vermoeden heeft hij wel: sponsoren (lees ondernemers) in de stad houden de hand op de knip omdat ze de zwarte pietendiscussie beu zijn.

Dit 'proefde' het comité bij zijn rondgang langs de winkeliers. "Ze willen zich niet publiekelijk met het sinterklaasgebeuren afficheren vanwege die discussie." Diverse supermarkten wilden de posters, met daarop alleen zwarte pieten, ook niet ophangen, zegt hij. Het comité haalde dit jaar 20.000 euro op. Vorig jaar was dat nog 40.000 euro.

Discussie

Het geld is niet bedoeld voor de intocht maar voor extra activiteiten. Dat ondernemers minder geneigd zijn te geven vanwege de pietendiscussie, klinkt voorzitter Ronald Westerveld van de Ondernemers Federatie Tilburg (OFT) vreemd in de oren. Bij de OFT zijn nagenoeg alle lokale winkeliersverenigingen aangesloten. "We hebben hier in ieder geval geen enkele discussie over gehad."

Ondernemers wegen volgens hem zelf en per jaar af of ze een evenement wel of niet steunen. Voor Harry Broers, voorzitter van de winkeliers op het Pieter Vreedeplein, is het ook gissen: "Het aantal kleine zelfstandigen wordt kleiner. De grote filiaalbedrijven sponsoren meestal niet."Het Sinterklaascomité komt door de lagere sponsorinkomsten dit jaar niet in de problemen. Het feest in de Koepelhal, inkomsten uit collectes en eigen vermogen, zorgen ervoor dat het financiële plaatje rondkomt. Palmen: "Ouderen en kinderen krijgen gewoon cadeautjes."

Smurf

Hij maakt zich wel zorgen over de toekomst omdat de pietendiscussie volgend jaar nog niet over zal zijn. Hij is wel heel tevreden over de intocht van afgelopen zondag, met alleen zwarte pieten en een enkele smurf. Het was veel drukker dan vorig jaar.

Gerelateerde artikelen:

'Zwarte Piet? Ondernemers, luister niet naar de media'