Nieuws Actueel

Tinkebell toont serie ijkpunten in een keurig lijstje

Ze heeft de controverse aan haar kont hangen. Tinkebell, de alias van Katinka Simonse, weet de gevoelige snaar te raken in onze op aandacht beluste maatschappij. Standvastig pookt de kunstenares heikele onderwerpen op die we over het hoofd zien of vanzelfsprekend achten. Van dierenleed tot de vluchtelingenproblematiek.

Mark van de Voort 15 februari 2016

Tinkebell1065

Legendarisch is haar eigenhandig vervaardigde handtasje van kattenbont. Recent kwam ze breeduit in het nieuws door zich in te zetten voor de uitgezette Afghaanse asielzoeker Feda Amiri. Ze volgt het hele proces van nabij. De 36-jarige kunstenares toont hart voor de zaak-Amiri en heeft inmiddels een kantoortje ingericht om een filmproject hierover te leiden.

Hoe spraakmakend en zelfbewust haar kunst mag zijn, ze weet gewiekst in het verzadigde onderbewustzijn van haar toeschouwers door te dringen. Mediagenieke kunst die knaagt en haar haatmail oplevert.

Tijd om de balans op te maken. In galerie Majke Hüsstege, aan de Verwersstraat 28 in Den Bosch, toont ze tot en met 11 maart een inspirerend overzicht van haar projecten. Relics(relikwieën) noemt Tinkebell de overblijfselen van haar acties. "Het is een serie ijkpunten. Ik bewaar dan ook alles. Echt alles", zegt ze met nadruk.

Elke performance of gebeurtenis is met bewijsstukken in een keurig lijstje vastgelegd. Een begeleidend, getypt tekstje biedt afdoende informatie. "Ik ben een verhalenmaker. Ik stuur ook nog elke dag een brief. Getypt op een echte typemachine."

Ruim veertig projecten heeft ze minutieus gearchiveerd. In Hüsstege zijn onder meer haar zelfgemaakte ansichtkaarten te zien, maar ook heel persoonlijk materiaal. Zo hangen er aandenkens aan haar sterilisatieproject als eigenzinnig antwoord op de overbevolking. Ook de bewijsstukken van haar kattentas ontbreken niet.

Indrukwekkend zijn mensenbotten en kledinglabels die ze meekreeg uit de ingestorte textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh.