Nieuws Actueel

TivoliVredenburg nadert een miljoen bezoekers

Muziekcentrum TivoliVredenburg heeft een zeer goed jaar achter de rug qua bezoek. Meer dan 925.000 mensen vonden de weg naar een concert, een festival of bezochten café Het Gegeven Paard.

Peter van de Vusse | Foto: Michiel Ton 29 december 2016

Tivoli Vredenburg Nieuwjaarsfeest

Het jaar is nog niet achter de rug, toch kan het financieel geplaagde TivoliVredenburg spreken van een topjaar. Het aantal bezoekers is gestegen van 762.000 in 2015 naar wellicht meer dan 925.000. ,,Het is ongelooflijk'', reageert een verheugde directeur Frans Vreeke.

Voorspelling

Het exacte aantal bezoekers kan hoger uitvallen, omdat het deze week erg druk is. Aanvankelijk werd gedacht dat TivoliVredenburg het miljoen zou passeren. Maar na hertelling viel dat iets lager uit. ,,Ik durf te voorspellen dat we volgend jaar zeker meer dan één miljoen bezoekers trekken'', zegt Vreeke.

Naam

De directeur verklaart de explosieve groei door een aantal factoren. ,,Het ene jaar kan je meer concerten en festivals programmeren dan in het andere jaar. Ook is TivoliVredenburg als muziekcentrum bekender geworden. Agenten proberen hun artiesten hier geprogrammeerd te krijgen. Je ziet dat we een naam opbouwen.''

Populaire genres

Alhoewel een verdeling wat betreft bezoekers naar de verschillende muziekgenres nog niet bekend is, gaat Vreeke ervanuit dat pop en dance, net als in 2015, de meeste bezoekers trekken. Ook festivals zijn gewild. Zo leidde het nieuwe jazzfestival Transition op 26 maart meteen tot een uitverkocht huis. Ook het kinderfestival My First Festival was twee keer volledig uitverkocht.

Groei

In 2016 organiseerde TivoliVredenburg meer concerten en evenementen dan vorig jaar. Ook het bezoekersaantal van café Het Gegeven Paard is fors gegroeid tot meer dan 105.000 dit jaar.

Gerelateerde artikelenHoreca profiteert steeds meer van muziekpaleisPolitiek moet bepalen wie voor tekort TivoliVredenburg opdraaitVredenburg 'nieuwe'hotspot onder winkeliers