Nieuws Actueel

'Toch doofpot bij Justitie'

Suzanne Geuze 26 januari 2016

Teevendeal1065

De affaire rond de Teevendeal blijkt nog ernstiger dan gedacht. Uit nieuw bewijs zou blijken dat het ministerie van Veiligheid en Justitie cruciale informatie heeft achtergehouden. Dat meldt het AD dinsdag.

De commissie-Oosting, die de deal onderzocht, heropent haar onderzoek naar de zaak in opdracht van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). Voorzitter Marten Oosting spreekt in een reactie expliciet over een 'doofpot'.

Tv-programma Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op een interne e-mailwisseling van ICT-medewerkers uit 2014. Uit de mails blijkt dat in de top van het ministerie in juni 2014 opdracht is gegeven om het terughalen van oude back-ups te staken. ICT-medewerkers wisten toen al dat op die back-ups het betalingsbewijs van de Teevendeal stond, maar mochten het opnieuw bruikbaar maken daarvan niet afmaken. De reden: er was 'voldoende feitelijk vastgesteld dat er een back-up tape beschikbaar is'.

BewijsstukkenDat terwijl toenmalig minister Opstelten 2 dagen eerder tegen de Tweede Kamer zei dat het bonnetje onvindbaar was en er geen back-upsysteem bestond. Het is niet bekend wie opdracht gaf om te stoppen met het terughalen van de back-up. De commissie-Oosting vroeg tijdens haar onderzoek ook medewerkers naar bewijsstukken, maar kreeg deze e-mails toen niet in handen.

Kamerleden noemen de ontdekkingen ernstig en spreken van een 'doofpot' bij het ministerie. De politieke gevolgen zijn nog onduidelijk. Premier Rutte zei onlangs nog over de affaire: ,,Er is op geen enkele manier een poging gedaan om iets toe te dekken.'' Minister Van der Steur kwam door de kwestie al zwaar in de problemen.

De Teevendeal draait om een onderhandeling uit 2000 tussen het OM en drugscrimineel Cees H. In 2014 maakte Nieuwsuur bekend dat H. bijna 5 miljoen gulden belastingvrij van de Staat kreeg teruggestort. Opstelten ontkende dat bedrag 1 jaar lang; het zou gaan om 'slechts' 1,25 miljoen. De advocaat van H. sprak dat tegen, maar hard bewijs ontbrak.

DebatToen het bonnetje van de transactie in maart 2015 tóch opdook - en het inderdaad om 4,7 miljoen gulden bleek te gaan - leidde dat tot het aftreden van Opstelten en staatssecretaris Teeven. De Kamer stelde onafhankelijk onderzoek in naar de Teevendeal. De conclusies van de commissie-Oosting deden in december veel stof opwaaien. CDA, D66, SP en de ChristenUnie willen nu een debat met minister Van der Steur, zodra de commissie klaar is met haar vervolgonderzoek.