Nieuws Actueel

Toezichtraad ECB komt ongepland bijeen over kwetsbaarheden banken

De toezichtraad van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag ongepland bijeen om kwetsbaarheden te bespreken in de Europese bankensector. Daar nam de nervositeit de afgelopen week toe na het faillissement van twee banken in de Verenigde Staten, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank. Ook waren er bij beleggers grote zorgen over het Zwitserse Credit Suisse.

ANP 17 maart 2023

ANP170323088 1

Volgens een woordvoerder is de bijeenkomst bedoeld voor het uitwisselen van gedachten en om elkaar op de hoogte te houden van de recente ontwikkelingen. Waarschijnlijk komt dan ook de financiële gezondheid van banken in de eurozone ter sprake evenals het mogelijke risico dat zich hier, net als bij de Amerikaanse SVB, een bankrun kan voordoen. Bij de ECB vinden vaker van dit soort ad-hocbijeenkomsten plaats.

ECB-president Christine Lagarde onderstreepte donderdag nog dat de Europese bankensector "schokbestendig" is, maar dat de centrale bank de situatie wel scherp in de gaten houdt. Haar collega Luis de Guindos, vicepresident bij de centrale bank, wilde op een bijeenkomst met ministers van Financiën in Brussel naar verluidt niet uitsluiten dat sommige kredietverstrekkers in Europa risico lopen nu de rentes flink aan het oplopen zijn.

Niettemin heeft de ECB de rente in de eurozone donderdag min of meer volgens plan met nog een half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door alle onrust. "We moeten ons werk doen", verklaarde Lagarde na afloop. De ECB zal volgens haar "niet terugkrabbelen" als het gaat om het bestrijden van de inflatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws