Actueel

TomTom grote winnaar op lager Damrak na sterke resultaten

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Philips daalde 0,1 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het zorgtechnologieconcern bevestigde dat ongeveer 530 Amerikanen persoonlijke schadeclaims hebben ingediend tegen het bedrijf wegens gezondheidsklachten als gevolg van gebreken zijn slaapapneu-apparaten. Bij de presentatie van de kwartaalresultaten in april ging het nog om ongeveer vierhonderd zaken.

De algehele stemming op de Europese beurzen was negatief, na de sterke opmars in de afgelopen weken. Beleggers verwerkten onder meer een tegenvallend groeicijfer van de Chinese economie. De op een na grootste economie ter wereld groeide in het tweede kwartaal met 6,3 procent, terwijl economen hadden gerekend op een groei van ruim 7 procent.

Netflix

Ook kijken beleggers uit naar de resultaten van grote bedrijven die later deze week naar buiten komen. Zo opent chipmachinefabrikant ASML woensdag de boeken. In de Verenigde Staten komen op die dag onder andere autoproducent Tesla en streamingdienst Netflix met cijfers.

Lees verder onder de advertentie

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 775,74 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 914,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,7 procent.

Alzheimer

ASML was de grootste daler in de AEX met een min van 1,7 procent. Olie- en gasconcern Shell volgde met een verlies 1 procent. Telecomconcern KPN en supermarktconcern Ahold Delhaize stonden bovenaan met plussen tot 0,9 procent.

Vivoryon Therapeutics steeg 2,8 procent. Het biotechnologiebedrijf presenteerde afgelopen weekeinde naar eigen zeggen bemoedigende testresultaten van zijn behandeling tegen alzheimer.

Lees verder onder de advertentie

Horloges

In Zürich zakte Richemont 6,5 procent. Het Zwitserse luxeconcern, onder meer bekend van zijn Cartier-horloges en -juwelen, zag de verkopen afgelopen kwartaal stijgen dankzij een herstel in China. Op de Amerikaanse markt vielen de verkopen echter tegen.

De euro noteerde vrijwel onveranderd op 1,1237 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 74,52 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent goedkoper, op 78,95 dollar per vat.