Nieuws Actueel

Top 10 Dutch Design Week Eindhoven

Ruim 2500 designers laten van 22 tot en met 30 oktober het nieuwste design zien op meer dan honderd locaties in Eindhoven. Je kunt naar bijna vijfhonderd uiteenlopende evenementen, van exposities tot muziek.

Rob Schoonen | Foto: ANP 20 oktober 2016

Dutchdesginweek

Kunstredacteur Rob Schoonen geeft tien tips in het Brabants Dagblad.

Moetje (1)

Nee, om het eindexamenwerk van de Design Academy Eindhoven kun je niet heen, zo simpel is het. De Graduation Show geeft steevast een prima beeld van allerlei oplossingen voor de meest bizarre vraagstukken. Dit keer een recordaantal van 171 nieuwe designers; niet de 4e en de 5e, maar ook de 3e verdieping van de Witte Dame is benut. En als je dan ook nog weet dat de twee jongens van Studio Formafantasma (oud-studenten, nu docent aan de DAE), verantwoordelijk zijn voor het beeld van de tentoonstelling, dan kun je al helemaal niet meer om deze Graduation heen. Yi Fei Chen (foto) laat oa haar Teargun zien.

DAE, Witte dame, Emmasingel 14.

Vibrerend

Sectie C is misschien wel een van de meest vibrerende plekken tijdens van de stad, óók tijdens de DDW; met dank aan de meer dan 180 kunstenaars, vormgevers, artiesten, makers en andere creatieven die er werken. Een van die creatieve geesten is Marija Puipaite, een alumni van de Design Academy Eindhoven. Zij toont werk waarvan de vormgeving sterk bepaald wordt door het materiaal dat onder handen is genomen.

Sectie C, Daalskkersweg 2-16

Zorg

De gezondheidszorg staat meer onder druk; zoveel is duidelijk. Een toenemend aantal mensen doet er een beroep op en doet dat ook nog eens steeds vaker. Werknemers staan onder druk en overheden trekken zich steeds meer terug. Designers geven aan oplossingen te kunnen bedenken om een en ander op te lossen of in ieder geval te vereenvoudigen. De tentoonstelling Intensive Care van Bruno Vermeersch laat een fiks aantal projecten zien die de afgelopen jaren door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn ondersteund.

Intensive Care, Veemgebouw, Strijp S.

Overzicht

De Graduation Show, de Dutch Design Awards: allemaal mooi en aardig, maar de Dutch Design Week is toch vooral een feest omdat vormgevers in deze stad de deuren van hun studio's opengooien en ons deelgenoot maken van hun werk. Lotte Douwens is een van hen, en viert dit jaar het vijfjarig bestaan van haar studio. Ze gooit er gelijk een overzichtstentoonstelling tegenaan: dapper. Eenvoud, een andere kijk op dingen en opvallend (ander) gebruik van de ruimte: dat is Douwens ten voeten uit. Ook haar laatste project: Table Landscapes is er te zien.

Lotte Douwens, Plug-In-City, Leidingsstraat 30.

Zwieren

En als het je dan allemaal net even teveel wordt, je geen kunstig vormgegeven tafel of modulair stelsel meer kan zien, als de designkoorts je zo ongeveer uit de oren spuit, dan neem je even plaats op de ZlowMotion. Dat is nu eens geen interactief spel, maar gewoon een schommel. Van hout en staal. Ofschoon, gewoon: het is een uitzonderlijke breed exemplaar waar je met gemak met vier man naast elkaar kunt zwieren. Aftellen dus, gelijk afzetten en hoppakee: even nergens meer aan denken en na een minuutje of vijf kun je zo weer een uurtje of vijf vooruit... Met of zonder je nieuwe schommelvrienden. De schommelbank is bedacht door Einstein Design. Da's niet toevallig. Denk ik dan.

ZlowMotion en activiteiten, Ketelhuisplein, Strijp S.

Mode

Vorig jaar was sport het centrale thema en dus stond de Modebelofte toen in het Philips Stadion. Dit keer heeft de titel Adaptive travelers niets van doen met de locatie, maar die is als altijd weer bijzonder: het dak van De Bijenkorf. Modebelofte toont dit keer meer dan dertig net-afgestudeerde talenten uit binnen- en buitenland die allemaal de grenzen van de mode onderzoeken. Eén van hen is Timothy Bouyez-Forge, net geslaagd aan de Royal College of Art in Londen. Hij laat zich inspireren door producten uit de auto-industrie en maakt er bijzondere mode van. je kunt het ook kunst noemen.

Modebelofte, 18 Septemberplein.

Moetje (2)

Het wordt zonder twijfel de meest besproken locatie deze DDW: de presentatie die ontwerper Maarten Baas heeft samengesteld in de loods op het Van De Meulen Ansems-terrein. Hij heeft er bijna dertig ontwerpers voor uitgenodigd: van kunstenaars John Körmeling, Rob Scholte, Iris van Herpen, Jürgen Bey tot en met Kiki & Joost en uiteraard kok SergioHerman die er gedurende de week gaat koken. Baas make time is de titel van het spektakel, maar het wordt vooral een groot feest, voor alle zintuigen.

VDMA-terrein, Vestdijk 25-27.

Energie

Welke thema curator Wendy Plomp ook bedenkt, er rolt steevast een intrigerende tentoonstelling uit bij Dutch Invertuals. Het steeds wisselende collectief vormgevers dat tijdens de DDW altijd een presentatie maakt, is steevast verrassend. Dit jaar wordt de steeds groener denkende wereld onder de loep genomen. Want wat moet de designer nu precies met zoiets als Energy Overload? Nieuwe visies ontwikkelen ongetwijfeld en dat vormgeven, zo ferm mogelijk.

Dutch Invertuals, Fuutlaan 12b.

Finalisten

Het beste design uit Nederland van het jaar; dat zie je in de tentoonstelling Dutch Design Awards, nadat eerder een flinke trits deskundige juryleden hebben geoordeeld welke ontwerpen wel en welke niet doormochten. De expo - op de negende verdieping van het Veemgebouw - is vormgegeven door Glamcult Studio en zij hebben zich laten inspireren door klassieke showelementen. Niet alleen de winnaars, maar alle DDA-finalisten - in verschillende categorieën - zijn er te zien. Oók present: de nieuwe Dikke van Dale, vormgegeven door Studio Joost Grootens. Bijzonder, want maak in dit digitale tijdperk maar eens een boek dat je perse wilt aanschaffen. Omdat zo verdomd mooi is. Kortom: het is Grootens (weer) gelukt.

Dutch Design Awards, Veemgebouw, Strijp S.

Zwart in alle tinten

Ze hebben zich als eens gestort op de kleur rood; dat leverde prachtige schakeringen en lagen op in hout en stof. Nu hebben de twee van rENs zich helemaal gedompeld in het zwart. Op uitnodiging van het bedrijf Baars & Bloemhoeff werden naast vijf andere designers of studio's, ook Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren (foto) uitgenodigd de collectie van het bureau te bekijken en er iets nieuws mee te maken. Een en ander heeft geleid tot stoere blokken in allerhande vormen en in evenzoveel schakeringen zwart.

Transitions II, diverse designers. Broeinest, Torenallee 45 (Strijp S).