Nieuws Actueel
Top drukte bij slagerij Vleeshouwerij Saasveld
In de slagerij van Hubert Nijland wordt 24 uur per dag gewerkt om bij duizenden Tukkers een kerstdiner op tafel te krijgen. Een artikel in De Twentsche Courant Tubantia.

In het buitengebied van Saasveld is het rustig, op deze doordeweekse middag. Net als altijd eigenlijk. Af en toe passeert er een auto, maar het is er vaker stil. Niets wijst erop dat even verderop de hectiek regeert, maar toch is het zo. Want de week voor kerst betekent topdrukte voor slagerij Vleeshouwerij Saasveld.
Binnen staan de in rood-zwarte blouses geklede slagers enorme hoeveelheden vlees te verwerken. Ze knopen rollades, snijden biefstukken en entrecotes. In de naastgelegen kantine, deze week het epicentrum van de drukte in het bedrijf, staat de telefoon roodgloeiend. Op tafel liggen volgeschreven boekjes met bestellingen.
Top drukte"Er werkt dagelijks ongeveer twintig man in de slagerij. De laatste dagen voor kerst werken we bijvoorbeeld met twee ploegen die alle gourmetschotels klaarmaken", zegt eigenaar en slager Hubert Nijland (55). "De ene ploeg werkt tot 04.00 uur in de ochtend, de andere ploeg begint dan. En dan hebben we het nog niet eens over de rollades gehad. Vorig jaar waren het er 2.200, dit jaar nog meer. Ik lach er wel eens om. In ons eigen dorp wonen maar 1.700 mensen. Meer rollades dan inwoners, dus. En nog eens voor 2.500 personen gourmet, plus al het andere vlees, zoals ossenhaas, bavette en côte de boeuf. Dat is dit jaar ook heel populair."
BestellingenKlanten krijgen na het doorgeven van hun bestelling een nummer en een kleur te horen, die ze bij het ophalen van de bestelling moeten doorgeven. Groen is 's ochtends ophalen, roze in de middag. "Anders is het niet te doen.", zegt slager Hubert. "En zelfs op deze manier is het druk. Zaterdag hebben we twee verkeersregelaars die moeten voorkomen dat de straat dichtslibt. Zoveel ruimte hebben we nou ook weer niet."
Prijs-kwaliteitverhoudingDe populariteit van zijn slagerij, die pas vijf jaar op de huidige locatie zit, vindt Hubert Nijland moeilijk te verklaren. "Het zal de prijs-kwaliteitsverhouding zijn, denk ik. En we maken alles zelf, van de stamppotten die we serveren bij onze buffetten, tot al het vlees op een gourmetschotel. We kopen niets kant-en-klaar in. Dat kost misschien iets meer tijd, maar dat is dan maar zo. Slager zijn, is een prachtig vak."
Nijland haalt het vlees altijd uit eigen dorp. Zowel de koeien als de varkens komen uit Saasveld. "Zo kunnen we altijd de kwaliteit garanderen."