Nieuws Actueel
Topvrouw 2016: 'Kwetsbaarheid is voor leiders juist een kracht'
Ingrid Thijssen is verkozen tot Topvrouw van 2016. „Mannen zien kwetsbaarheid als zwakte. Ten onrechte”, zegt zij tegen De Gelderlander.

Een sportvraag om te beginnen. Wat ging er door u heen toen u donderdagavond hoorde dat u de Topvrouw van 2016 was geworden?
"Het is een ongelooflijke eer. Een jaar lang kan ik voor alle supertalentvolle vrouwen rolmodel zijn. Boegbeeld. Als ik daaraan denk, krijg ik kippenvel.
"Het is hartstikke nodig. Bedrijven functioneren beter als in de top ook vrouwen zitten. Er zijn er nog veel te weinig. Bij de beursgenoteerde bedrijven in Nederland waren vorig jaar 26 benoemingen in de top. Nul vrouwen. Dat zegt genoeg."
Wat kunt u daar aan doen?"Ik ga jonge talentvolle vrouwen inspireren om door te gaan. Om niet af te haken. En ik ga op zoek naar topmannen die weten hoe het is om met vrouwen te werken en die publiekelijk durven te zeggen hoe waardevol en leuk dat is."
Is het nou niet heel treurig dat u anno 2016 nog op zoek moet naar die mannen?"Het voorbeeld van die nul benoemingen zegt genoeg. Dat dit nodig is, maakt de prijs voor mij dubbel. Er zijn wel degelijk mannen die ermee bezig zijn. Alliander bijvoorbeeld heeft er bewust voor gekozen dat het derde lid van de Raad van Bestuur een vrouw zou zijn."
Waarom kent Nederland zo weinig vrouwen aan de top?"Voor benoemingen hebben we die mannen nodig. En er moeten genoeg vrouwen in de pijplijn zitten. Dat vraagt ook iets van mannen. Je moet vrouwen in het diepe gooien.
"Topmannen vinden vrouwen nogal eens niet 'senior' genoeg. Een vrouwelijke kwaliteit is dat je openhartiger bent, kwetsbaarder. Mannen plakken daar ten onrechte het etiket zwak op. Het is in leiderschap juist een kracht. De Nederlandse cultuur is ook een obstakel. Vrouwen moeten niet als ze een kind krijgen een parttime baantje nemen. De overheersende mening is dat de moeder het grootste deel van de week bij het kind moet zijn. Dat is grote onzin."
Ligt het nou aan de mannen of aan de vrouwen?"Dat is een te zwart-witte vraag. Maar we hebben de mannen nodig. Als wij als vrouwen blijven zeggen dat het goed is, is het toch: wij van WC Eend adviseren WC Eend. Dat werkt niet zo goed.
"Het is een vraagstuk van het verschuiven van macht. Wie de macht heeft, moet de eerste stap zetten."
Hoe is het u zelf gelukt om topvrouw te worden?"Je moet vragen: hoe is het je man Joost en jou gelukt? Wij hebben toen de kinderen klein waren beiden vier dagen gewerkt. Mijn moeder heeft twaalf jaar lang een dag in de week voor de kinderen gezorgd. En we hadden een superoppas. De kinderopvang is een obstakel."
Welk probleem heeft u daarmee?"De opvang moet flexibeler zijn. Als je het allebei om 18.00 uur niet haalt, moet je niet bang hoeven zijn dat je kind op de stoep wordt gezet. Oppas aan huis was voor ons op weg naar de top belangrijk."
Nu bent u een rolmodel. Hoe gaat u het voorbeeld geven?"Ik wil uitdragen dat je aan de top gewoon jezelf kunt zijn. Ik zal ook inhoudelijk aan de weg timmeren. Alliander houdt zich bezig met energietransitie, overschakelen van fossiele brandstof naar duurzame. Moeilijke maatschappelijke vrraagstukken kunnen alleen worden opgelost als ook vrouwen zich ermee bemoeien."
Waarom moeten vrouwen zich daarmee per se bemoeien?"Complexe vraagstukken worden beter opgelost door divers samengestelde teams. We moeten er voor zorgen dat we in 2050 zijn overgeschakeld.
"Dat betekent: al onze huizen isoleren in 33 jaar. Aardgas weg uit huizen. Alle auto's elektrisch. Dat is een gigantische klus, met enorme belangentegenstellingen. Als je die moet overbruggen, heb je bruggenbouwers nodig. Daar zijn vrouwen gemiddeld gesproken beter in."
Gerelateerde artikelen:
Drie genomineerden Topvrouw van het jaar over carrière makenFinalisten Topvrouw van het jaar 2016 bekendShell-topvrouw kundig en allebehalve stijf