Nieuws Actueel

Ontwikkeling rondom supermarkt Dirk in Enschede toch door verschillende partijen

De combinatie Ons Huis/Koopmans en DC Vastgoed gaan los van elkaar verder met de ontwikkeling van winkels en appartementen in het Hart van Stadsveld.

Felix Nijland | Archieffoto: Emiel Muijderman 7 juni 2016

Dirk stadsveld archieffoto emiel muijderman

De partijen praten al tien jaar met de gemeente en andere vastgoedeigenaren over het transformeren van het Hart van Stadsveld tot een aantrekkelijk woon- en winkelgebied.

WerkzaamhedenDC Vastgoed uit Deventer richt zich daarbij op het opknappen van het winkelcentrum op de hoek van de Jan Vermeerstraat en de Wethouder Nijhuisstraat met nieuwbouw van winkels en appartementen daarboven en een renovatie en uitbreiding van bestaande winkels waaronder een supermarkt.

De woningbouwstichting Ons Huis en Koopmans Bouwgroep zijn bezig met plannen voor de renovatie van verouderd vastgoed aan het Oogstplein, met detailhandel (supermarkt) en appartementen op de verdiepingen erboven.

OnderhoudsplanDirecteur Ben Meijer van Ons Huis zegt dat 23 juni in een bijzondere algemene ledenvergadering van de vereniging van eigenaren een onderhoudsplan voor het Oogstplein wordt gepresenteerd. Ons Huis bezit boven de supermarkt Dirk en een chinees elf appartementen en moet er nog tien verwerven. Eigenaren die niet willen verkopen zullen bij meerderheid van stemmen wel moeten meedoen en meebetalen aan groot onderhoud. Meijer zegt Dirk te willen behouden, hoewel die volgens het lopende contract wel kan verhuizen.

LastigerOns Huis/Koopmans en DC Vastgoed wilden destijds samen optrekken. Maar door de economische crisis zakte in 2008 de markt in en voor Ons Huis/Koopmans bleek het verwerven van particuliere woningen aan het Oogstplein lastiger dan gedacht. DC Vastgoed en Ons Huis/Koopmans kregen bovendien meningsverschillen over de kostenverdeling bij het uitvoeren van de plannen. Dat leidde tot zoveel frustratie dat de voorgenomen overeenkomst niet is omgezet in een definitieve. Een minstens zo lastig probleem is dat DC Vastgoed zegt een overeenkomst te hebben met super Dirk. Deze zou dientengevolge verhuizen van het Oogstplein naar de Jan Vermeerstraat.

Partijen niet samenVast staat dat zowel aan het Oogstplein als in het plan van DC Vastgoed een supermarkt mag komen. De gemeente heeft geprobeerd de partijen tot elkaar te brengen. Die pogingen zijn mislukt. Vanavond komt de problematiek aan de orde in de vergadering van stadsdeel West. Stadsdeelwethouder Patrick Welman heeft de raadsleden schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken.

OmgevingsvergunningDC Vastgoed kreeg vorig jaar al een omgevingsvergunning voor zijn vastgoed op de hoek van de Vermeerstraat en de Nijhuisstraat. Binnen de plannen verkent de belegger de mogelijkheid in het plan ruimte te maken voor een super. De inzet blijft Dirk hier te krijgen. Medio september moeten de werkzaamheden beginnen. Eind 2017 moet het klaar zijn. Woordvoerder Marc Coopman van DC Vastgoed was gisteren door een verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor een reactie.