Nieuws Actueel

Tunnels voor dieren én mensen

Maarten van den Hurk 21 januari 2016

Damhert

Er gaat geen wandeldag voorbij of Emile van Esch moet in zijn Spoordonkse Watermolen mensen teleurstellen. Nee, ze kunnen niet langs de fraai kronkelende Beerze naar de Heilige Eik lopen, die andere cultuurhistorische hotspot amper twee kilometer verderop. Paden genoeg, maar niet één gaat tegelijk met het riviertje onder de snelweg door. De uitbater zucht: "Ze hebben hier prachtige ecologische verbindingszones aangelegd, maar de schepper ervan, de mens, kan er zelf niet overheen.”

Van Esch is blij met het initiatief van Jan Baan. De directeur van het Brabants Landschap noemde onlangs de aanstaande verbreding van de A58 een eenmalige kans om meteen ook de bruggen over Beerze en Reusel te verbreden, zodat onder de snelweg tunnels ontstaan voor water, dier en mens. De gemeente Oirschot wil dit voor de Beerze al veel langer. Het wachten was op een geschikt moment, en op een geldbron. In zijn pleidooi beklemtoonde Baan dat de tunnels óók voor recreanten zijn. Door die nadruk valt het plan erg goed bij ondernemers in Het Groene Woud.

Ernst Jonkers ziet op zijn camping in Oisterwijk het aantal groenzoekers alleen maar toenemen. Mensen willen in de natuur lopen en fietsen, merkt hij. Daarom is elk extra pad welkom: "Je kan het maar één keer goed doen, en die A58 gaat toch op de schop.” Harry van de Berg is Statenlid voor de PVV, in Brabant de meest kritische partij als het om geld voor natuurpassages gaat. In Baans plan ziet hij echter wel wat. "Voor ons staat voorop dat de automobilist nu eens op de eerste plaats komt. Dat die weg breder wordt. Maar als je dan meteen die bruggen wat breder kunt maken, dan mag dat van mij best een tonnetje extra kosten.” Rijkswaterstaat, dat zelf geen budget voor de natuurtunnels heeft, weet dat 100.000 euro extra niet zal volstaan. Ook omdat voor elke tunnel al snel een kilometer snelweg verhoogd moet worden. Woordvoerster Suzanne Maas: "Het wordt belangrijk samen met andere partijen, zoals provincie en waterschappen, te bekijken of er iets mogelijk is. En zo ja, wat."