Nieuws Actueel

Tweede Kamer wil vrouwenquotum in top van Nederlands bedrijfsleven

De Tweede Kamer wil een vrouwenquotum in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De SP hielp dinsdagmiddag het kamp van D66, CDA, Denk, GroenLinks en de PvdA aan een meerderheid. De partijen vinden dat de raad van commissarissen bij een beursgenoteerd bedrijf voor tenminste 30 procent uit vrouwen moet bestaan. Zolang dat niet zo is, blijven vacatures open totdat er een geschikte vrouw is gevonden.

Van onze redactie 3 december 2019

Vrouwenquotum tweede kamer

Daarmee neemt de Kamer een advies over van de Sociaal Economische Raad (SER). De SP aarzelde over het verlenen van steun. Een vrouwenquotum voor de commissarissen alleen is namelijk niet genoeg voor de socialisten. Het kabinet moet zich inspannen om de positie van álle werkende vrouwen te verbeteren, niet alleen aan de top.

Posities verbeteren

Nu de meerderheid een feit is, is het aan minister Van Engelshoven, die onder meer emancipatie in haar takenpakket heeft, om het advies in de wet vast te leggen. Naast het bindend vrouwenquotum adviseert de SER ook maatregelen om de positie van alle werkende vrouwen te verbeteren. Bedrijven dienen volgens de SER bijvoorbeeld plannen te ontwikkelen om vrouwen mantelzorg en werk beter te laten combineren, of meer opleiding- en doorgroeimogelijkheden voor vrouwen te faciliteren, schrijft de Volkskrant.

Nadat het kabinet met een officieel standpunt is gekomen over het advies, is het aan de minister om met wetsvoorstellen te komen. Een wetsvoorstel voor een bindend vrouwenquotum wordt dan aangeboden aan de Tweede Kamer.