Nieuws Actueel

Tweejaarlijks fotofestival BredaPhoto is feest van het beeld

Ruim 70 fotografen, 80.000 bezoekers, 150 vrijwilligers en 7 parttimers. Breda is voor BredaPhoto van 15 september tot en met 30 oktober weer omgetoverd tot een groot fotofestijn.

Tessa Oomens | Foto's: Willem Paterik 21 oktober 2016

Breda Photo festival

Voor een festival als BredaPhoto moeten de nodige voorbereidingen getroffen worden. Zakelijk leider Theo Andriessen (56) en zijn collega's zijn meteen met de voorbereidingen begonnen toen de vorige editie in 2014 was afgelopen. Het kiezen van een thema staat altijd bovenaan de lijst. ,,Dit jaar is het thema YOU, waarmee we doelen op de participatiesamenleving en de terugtrekkende overheid. De verantwoordelijkheid ligt voor allerlei zaken meer bij de mensen zelf. Dat leidt ertoe dat mensen in de problemen komen, omdat ze geen zorg meer kunnen krijgen. Ze nemen daarom vaker zelf het heft in handen", vertelt Theo.

Enthousiaste deelnemers

Aan de hand van het thema worden fotografen gezocht voor het tweejaarlijkse festival. Hoewel er geen prijs te winnen is, nemen de fotografen hun uitnodiging enthousiast aan. Minstens de helft komt uit het buitenland. ,,We hebben deelnemers uit onder andere China, Amerika, Congo, Griekenland en Zuid-Afrika. Veel talenten scouten we zelf op academies in Europa. Maar ook grote namen die wereldwijd geëxposeerd hebben en die tot de top van de internationale fotografie behoren, zijn bij BredaPhoto te vinden. Zoals de Belg Carl de Keyzer die een nieuwe serie heeft gemaakt in Cuba en de Duitser Michael Wolf. We zoeken fotografen die het thema op een originele manier kunnen vormgeven." Volgens Theo is het thema duidelijk terug te zien in de fotoseries. ,,We hebben bijvoorbeeld een serie over daklozen in Breda. Het thema kan ook heel poëtisch worden opgepakt. Een van de fotografen heeft bloemen gemaakt van bouwpakketten van modelvliegtuigjes, met de gedachte dat computers steeds meer de wereld overnemen. Minder natuur en een nieuwe werkelijkheid zijn hier de gevolgen van. De natuur krijgt een nieuwe vorm. Het thema is breed en wordt door iedere fotograaf op zijn manier ingevuld."

Vrijwilligers

Als de organisatie de deelnemende fotografen uitgekozen heeft, moeten alle exposities een plek krijgen. Welke locaties zijn geschikt en op welke plek komen de foto's mooi tot hun recht? Het opbouwen en het soepel laten verlopen van het festival is voor het grootste deel afhankelijk van de enthousiaste vrijwilligers. ,,We werken met een team van zeven betaalde parttimers. Daarnaast zijn er tien tot twintig vrijwilligers die in de voorbereiding een bijdrage leveren." Tijdens het zeven weken durende evenement zijn er echter wat meer mensen nodig. ,,We hebben 150 enthousiaste vrijwilligers die onder meer helpen met opbouwen en rondleidingen geven. Voor sommige functies, zoals het geven van rondleidingen, worden ze eerst opgeleid." De vrijwilligers zijn ook belangrijk voor het financiële aspect, want een groot deel van de exposities is gratis. ,,De buitenexposities en een aantal binnenexposities kosten niks om te bezoeken. Grotere tentoonstellingen, zoals die in het Breda's Museum, kosten geld. Bezoekers kunnen een passe-partout kopen en krijgen daarmee toegang tot betaalde locaties en activiteiten."

Gratis

Volgens de zakelijk leider loopt de kaartverkoop van de zevende editie naar wens. Precies peilen hoeveel bezoekers de exposities trekken, is niet mogelijk, omdat een groot deel gratis is. ,,Twee jaar geleden zijn er tussen de 60.000 en 70.000 mensen geteld. Dit aantal hopen we ook dit jaar minstens te halen. Fotografie wordt gelukkig steeds hipper. Het is een medium dat iedereen kent. Het festival begon ooit heel klein met een paar binnenexposities. Sinds een paar jaar gaan we ook naar buiten en krijgen we meer bezoekers." BredaPhoto bestaat niet alleen uit exposities. Elk weekend zijn er meerdere activiteiten in het hart van Breda. Zo vinden er lezingen plaats en zijn er fotografieworkshops. Ook is er een meet-the-photographer-weekend waar mensen de fotografen achter de exposities kunnen ontmoeten. Doordeweeks volgen 2.000 tot 3.000 leerlingen van het Bredase basis- en voortgezet onderwijs een educatieprogramma. Op school krijgen zij voorbereidende lessen over fotografie. ,,In die lessen leren ze met name te kijken naar foto's. Ze krijgen rondleidingen door de opgeleide vrijwilligers die zich hebben verdiept in de foto's en hun betekenis. Daarnaast krijgen de kinderen opdrachten waardoor ze gestimuleerd worden op een andere manier naar de samenleving te kijken. Het project sluit aan op het thema. Het creatief proces is erg belangrijk en we willen graag dat kinderen dat leren."

Veel steun

Alle fotografen zijn op kosten van BredaPhoto uitgenodigd voor de opening. De internationale fotografen moeten hiervoor overvliegen. Behalve de entreegelden heeft het festival nog een belangrijke inkomstenbron. ,,Ongeveer een derde van de totale begroting komt van de overheid. Daarnaast worden we gesteund door particuliere fondsen, zoals de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Verder helpen bedrijven ons door bijvoorbeeld voor weinig geld het drukwerk te doen. Het steigermateriaal dat we gebruiken, wordt ook voor weinig geld beschikbaar gesteld. Op deze manier houden we het betaalbaar. De exposities moeten voor iedereen te bezichtigen zijn."

Foto's

Dit jaar zijn de foto's door heel Breda te zien in de Stadsgalerij, het Chassépark, 3sec.gallery, het MOTI, het Breda's Museum, het Stadsarchief Breda, SBK Kunstuitleen & Galerie, Galerie Ecker, Club Solo, de Willemstraat bij het centraal station, tijdens een vaarroute langs de Koninklijke Militaire Academie, De Faam, Electron, Belcrum Beach en STEK.

De Bouwer

Tekst gaat verder onder de foto

Felix van Breugel bouwt het festivalterrein op

Bijna vier weken waren de vrijwilligers bezig met het opbouwen van BredaPhoto. Felix van Breugel was er daar een van. ,,Tot aan de opening waren we nog bezig. Het is zo leuk om met zo'n grote groep vrijwilligers het evenement op te bouwen. Ik help nu voor de vijfde keer mee. Dat gevoel is fantastisch, het festival voelt ook als dat van ons. De vrijwilligers vullen elkaar aan. Ik ben een beeldhouwer, waardoor ik affiniteit heb met de beeldende kunsten. Maar andere vrijwilligers hebben weer ervaring met andere aspecten."

De exposant

Tekst gaat verder onder de foto

Xiaoxiao Xu laat iedereen haar foto's zien

Al zeven jaar reist de uit China afkomstige Xiaoxiao Xu de hele wereld rond om haar foto's te exposeren. Dit jaar staat ze voor het eerst op BredaPhoto. ,,Het zijn zo'n 25 foto's uit mijn nieuwste serie. Die serie gaat over Chinese mannen die de oerdroom van vliegen koesteren en dat in hun achtertuin proberen te bereiken. Een soort doe-het-zelf de lucht in gaan. Ik heb die foto's gebundeld in een boek." De foto's zijn verspreid over vier panelen in het Chassépark. ,,Ik was er zelf niet bij toen ze werden geplaatst, maar ze hebben de foto's heel groot uitgeprint en op de panelen geplakt. Mooi!"

De cateraar

Tekst gaat verder onder de foto

Ralph Geerts blijft zijn menukaart vernieuwen

Een creatieve studio, zo noemt Ralph Geerts zijn bedrijf Ravanello. Bij BredaPhoto is hij verantwoordelijk voor het café en terras in de Stadsgalerij. Er is plek voor 125 mensen. Zij kunnen genieten van een gebakje en een kopje koffie. ,,We noemen ons geen echte cateraar. Wij ontwikkelen steeds nieuwe concepten, waardoor we elke keer met iets anders komen. Zo hadden we in het weekend voor BredaPhoto op het station van Breda een pop-uprestaurant waar mensen een vijfgangenmenu konden eten met het thema innovatie. Nu bieden we verschillende soorten bier en lunch aan."

Het YOUrt-lid

Tekst gaat verder onder de foto

Lucy Aarnink zet de grote ronde joert op

Het duurde slechts een paar dagen om de joert, een ronde tent, net buiten het festivalhart van BredaPhoto op te zetten. Hoewel de stijl van het Mongoolse bouwwerk in eerste instantie willekeurig gekozen lijkt te zijn, zit er toch een reden achter. ,,Het zegt veel over de huidige maatschappij, hoe mensen teruggaan naar de basis", zegt Lucy Aarnink, kernteamlid van de organisatie achter YOUrt. Dat back to basics ziet Lucy ook in de organisatie van het event. ,,Bij BredaPhoto en YOUrt is alles vrij plat en dat werkt fijn." YOUrt is een vervolg op Studio Romantico van BredaPhoto in 2014. Hier konden de bezoekers zelf fotografen.

De boekenman

Tekst gaat verder onder de foto

Edie Peters verkoopt mooie fotoboeken

Voor de tweede keer staat Edie Peters met zijn pop-up boekenwinkel op BredaPhoto. In zijn shop in de Stadsgalerij zijn zo'n 300 titels te vinden, zowel van fotografen die exposeren als van anderen. ,,Het begon allemaal drie jaar geleden met mijn eerste winkel in Amsterdam. Er was tot dan toe geen winkel in Amsterdam die gespecialiseerd was in fotoboeken, terwijl het toch een hele mooie niche is. Normaal kan de fotograaf niks over zichzelf kwijt, maar in zo'n boek wel. Mensen vinden het leuk om na hun bezoek een herinnering mee te nemen. Je zou me kunnen zien als de museumwinkel van BredaPhoto."

Gerelateerde artikelen

Fotograaf van het einde

Geboortefotograaf legt mooie momenten vast

Het werk van fotografe Flore Zoé hangt overal ter wereld