Nieuws Actueel

Twents vleesbedrijf gaat overstag: minder vlees verkopen voor klimaat

Vleesverwerker Bolscher gooit het vanwege de maatschappelijke discussie over milieu en de toekomst van de aarde over een andere boeg. De vleesleverancier gaat op de vegetarische toer, schrijft het AD.

Anja Kruise (Tubantia) 12 maart 2019

Boscher vlees vegetarisch

„Als je als vleesbedrijf doorgaat op de huidige voet, dan heb je over een bepaalde tijd geen bestaansrecht meer”, is de stellige overtuiging van Roy Bolscher. De directeur van de gelijknamige vleesleverancier voor de horeca en groothandel in de wijde regio volgt de milieudiscussies op de voet. De gevolgen van het produceren van vlees voor het milieu hebben uiteraard zijn bijzondere aandacht.

Zuiniger

Bolscher is ervan overtuigd dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde, zegt hij. Zeker ook als vleesbedrijf. Daarin wil men graag een goed voorbeeld zijn. Zo heeft de onderneming zich tot doel gesteld om in 2020 de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren ten opzichte van 2015. Vorig jaar was men het eerste vleesbedrijf gecertificeerd op de CO2-prestatieladder, op niveau 3. En de bedrijfswagens van Bolscher rijden allemaal elektrisch.

Lees ook: Hoe run je McDonald's in vleesarme tijden?

Klimaat

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat de productie van bijvoorbeeld een kilo varkensvlees zorgt voor ruim 3 kilo CO2. Zouden mensen minder dierlijke producten eten, dan levert dat volgens het PBL ‘forse klimaatwinst’ op.

Die redenering vindt steeds meer navolging, ook bij de consument. Die is er in toenemende mate toe geneigd een dag (of meer) in de week geen vlees te eten. Voedselproducenten haken in op deze trend, en het aanbod aan vleesvervangende producten is booming.

Volgens Roy Bolscher heeft het tegen die achtergrond geen zin om als 100 procent vleesleverancier ‘te vechten tegen de bierkaai’, maar is het zaak een ander verdienmodel te zoeken. Bolscher richt zich om die reden op een toekomst met vegetarische en veganistische producten en minder vlees.

Plantaardig

Dat is op zich geen unieke, maar nog steeds wel een bijzondere stap in de vleesbranche. Vorige maand werd bekend dat Enkco Food Group uit Holten vleesverwerker Enkco heeft verkocht en zich volledig gaat richten op de groei van de vegetarische en plantaardige activiteiten van haar dochterbedrijf Vivera.

„We zitten midden in de energietransitie en daarna zal zeker de eiwittransitie volgen (de overgang van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten, red). Het maakt voor ons in principe weinig uit of we vlees verwerken of dat we vleesvervangers of veganistische producten maken. Als dat wat we maken maar lekker is”, zegt Roy Bolscher.

Assortiment

Het produceren van het nieuwe assortiment heeft behoorlijke gevolgen, want het bedrijf moet intern worden verbouwd. „Dierlijke en vegetarische eiwitten moet je strikt van elkaar gescheiden houden, niet alleen bij de productie maar ook bijvoorbeeld bij de routing in het bedrijf, in de kleedzaal, bedrijfskantine en op de toiletten. De consument moet er 100 procent op kunnen vertrouwen dat vegetarische producten geen dierlijke sporen bevatten”, legt Roy Bolscher uit.

Omdat Bolscher al dertig jaar in het bedrijfspand aan de Strootsweg zit en het pand van de buren erbij heeft betrokken, is het een geschikt moment voor een verbouwing. De vergunning is net verleend. Daarmee is de weg vrij voor een nieuwe toekomst, met minder vlees.