Nieuws Actueel
Twentse vinding voorkomt brand in keuken
Elk jaar komen in Nederland gemiddeld 32 mensen om bij een woningbrand. Ongeveer de helft is 65 jaar of ouder. Een vlam in de pan is een belangrijke oorzaak. Het bedrijf Lekker Thuis Oud Worden heeft een oplossing tegen keukenbranden: een apparaat dat automatisch het gas of de elektriciteit van de kookplaat afsluit bij het droogkoken van etenswaren.

Lekker Thuis Oud Worden begon in Hengelo en is nu gevestigd aan de Parkweg in Enschede. De eerste grote opdracht is binnen. Bouwinvest installeert deze kookbeveiligers in 170 te renoveren seniorenappartementen in Leidschendam.
Meer belangstelling„Er is veel belangstelling van vastgoedbeheerders, zorginstellingen, gemeenten en corporaties”, zegt Nick van Vulpen (51). Samen met zijn levenspartner Anita Kollen (52) begon hij drie jaar geleden Lekker Thuis Oud Worden. Ze maken woningen geschikt voor ouderen door drempels weg te halen, deuren te verbreden en badkamers aan te passen.Een van de klanten bracht Van Vulpen op het idee de kookbeveiliger te maken. „Een bejaarde mevrouw vertelde me dat haar man erg van koken hield maar door vergeetachtigheid weleens het eten liet droogkoken. Ze vroeg of daar een oplossing voor was. Voor elk probleem is al iets bedacht, dacht ik. Maar dat bleek dus niet zo te zijn. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan.”
Met vallen en opstaanHij sleutelde ruim een jaar aan de kookbeveiliger. „Meestal thuis. Het ging met vallen en opstaan. Ik weet niet hoe vaak de stoppen er bij ons door zijn geslagen. Zaten we weer in het donker.” Van Vulpen vroeg regelmatig advies bij het Safety Field Lab van de Brandweer Twente en liet zijn vinding testen door het elektronicaconcern Thales in Hengelo en de specialist in elektronicaveiligheid Normatic in Almelo.„De kookbeveiliger voldoet nu aan alle veiligheidseisen”, zegt Van Vulpen. Het geheim zit in een schakelkastje dat is verbonden met een speciale rookmelder. „Als een pan droogkookt, dan geeft de melder een signaal af waarna automatisch gas of elektriciteit van de kookplaat wordt afgesloten voordat de vlam in de pan schiet. Het kastje met apparatuur plaatsen we in een keukenkast waardoor de aanpassing van de keuken praktisch onzichtbaar is.”
Kosten: bijna 1.000 euroHet schakelkastje en bijbehorende rookmelder brengen ze voor bijna 1.000 euro op de markt, inclusief de montage. „We hebben er nu zo’n dertig geplaatst bij particulieren. Van sommige gemeenten, zoals Hengelo, kunnen mensen een bijdrage krijgen”, aldus Kollen.„Het gaat nu heel snel. Het lijkt erop dat het een beetje uit de klauwen begint te lopen”, zeggen Kollen en Van Vulpen over de belangstelling. Het komt mede doordat de brandweer in landelijke rapporten en de stichting Alzheimer Nederland de Twentse vinding als voorbeeld opvoeren voor het verhogen van de veiligheid in woningen voor ouderen. Ook minister Stef Blok (Wonen) verwees in het voorjaar in antwoorden op Kamervragen over het langer zelfstandig wonen naar de kookbeveiliger.Vanuit het buitenland is er tevens interesse. „We hebben ons systeem via patenten nu beschermd voor zowel Nederland als Europa.” Daarin is tevens de koolmonoxidebeveiliger meegenomen die Van Vulpen eveneens heeft ontwikkeld. „Het geringste spoortje van ontsnapte koolmonoxide is genoeg om het gas van de ketel of de geiser af te sluiten. De werking lijkt op die van de kookbeveiliger.”
InvesteerdersOok investeerders zien veel potentie. Ze hebben al aangeklopt bij Van Vulpen en Kollen, die zo’n 70.000 euro in de ontwikkeling hebben gestopt. „Het is misschien verleidelijk daar op in te gaan, maar we zien dit toch als ons kindje. En daar doe je niet snel afstand van.”