Nieuws Actueel

Twitter maakt toegang externe ontwikkelaars betaald

Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf op het eigen platform.

ANP 3 februari 2023

ANP030223005 1

Het gaat om het gebruik van de zogeheten API van Twitter. Zo'n "application programming interface" is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Dat de toegang tot die API nu gratis is, leidt volgens eigenaar Elon Musk tot misbruik, vooral wat betreft zogeheten bots en de manipulatie van de publieke opinie.

Volgens technologiewebsite Tweakers gebruiken onder meer studenten en wetenschappers de API voor onderzoek op basis van grote aantallen tweets. Ontwikkelaars gebruiken de API voor onder meer bots die statusupdates of weersinformatie geven.

"Gratis API wordt momenteel zwaar misbruikt door bot-oplichters en opiniemanipulators. Er zijn geen verificatieproces noch kosten aan verbonden, dus het is gemakkelijk om 100.000 bots te laten draaien om slechte dingen te doen", schrijft ondernemer Musk op Twitter. "Slechts 100 dollar per maand voor API-toegang met ID-verificatie zal de zaken enorm opschonen."

Sinds de nieuwe eigenaar van Twitter Elon Musk de regels rond content versoepelde pauzeerden verschillende adverteerders de samenwerking met Twitter. Dat leidde tot verloren inkomsten. Musk wil daarom meer inzetten op betaald gebruik van Twitter.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws