Nieuws Actueel

Uitbater restaurant Torbijn laat zich niet afschrikken

Flink geschrokken van de gewapende overval, maar ongedeerd zijn Pieter Torbijn (71) en zijn vrouw, uitbaters van het gelijknamige restaurant in Langbroek, gisteren op vakantie gegaan. In het AD vertellen ze er over.

Roeland Franck | Foto: Michiel van Beers 8 maart 2016

Overval Ondernemer

De geplande excursie wilden ze zich niet laten ontnemen door de overvaller die zondagavond laat vergeefs trachtte hen al schietend de dagopbrengst te ontfutselen.

"Het had wel anders af kunnen lopen", beseft zoon Pieter Torbijn (46). "Mijn vader is er nog achteraan gegaan, ondanks dat er geschoten was. Ik weet niet of ik dat gedaan had, maar zo is hij."

Terwijl hij zijn verhaal doet, klampen diverse Langbroekers hem aan om te informeren naar zijn ouders en om hem sterkte te wensen met de afwikkeling en verwerking van de overval. Enkele directomwonenden werden wakker van de schoten en het geluid van politiewagens en later de helikopter die boven het gebied cirkelde. Anderen zeggen er pas op deze maandagochtend van gehoord te hebben.

OvervalHet was rond half twaalf zondagavond, toen Torbijns moeder na het vertrek van de laatste gasten en het opruimen van de keuken de kleine parkeerplaats achter het dorpsrestaurant Torbijn opliep. Daar werd ze direct geconfronteerd met een man met bivakmuts en pistool, die haar sommeerde haar tas af te geven.

"Dat wou ze niet, dus zij en de overvaller hebben er beiden aan staan trekken. Ze heeft er een blauwe vinger aan overgehouden. Na de worsteling stak de overvaller mét tas (waarin alleen een fototoestel) de Cothenseweg over naar een handlanger aan de overkant van de weg. Mijn vader kwam intussen ook naar buiten. Er werd twee keer geschoten, waarna de overvallers de Langbroekerdijk oprenden. Mijn vader ging erachteraan. Hij had mij intussen gebeld dat er een overval was. Ik woon verderop aan de Langbroekerdijk, ben in de auto gesprongen en ze tegemoet gereden. De overvallers vluchtten via een bruggetje naar de Margrietlaan. Daarna waren ze verdwenen."

ToegangswegenDe politie was er volgens Torbijn binnen vijf minuten. Direct werden alle toegangswegen tot het dorp afgesloten, maar de overvallers ontkwamen toch. De politie deed geruime tijd onderzoek rond het restaurant.

Torbijn verwacht de deuren van het restaurant vandaag zoals altijd te openen. "Het is een echt familiebedrijf. Het is al de bedoeling dat mijn zus en ik de zaak overnemen, misschien komt dat door de overval wel in een stroomversnelling."