Nieuws Actueel

Uitbreiding speelboerderij vraagt om een goede financiering

Als ondernemer wil je vooruit. Krijg je van de gemeente groen licht voor je plannen, dan is het tijd voor passende financiering. Rabobank Oosterschelde begrijpt dat. Soms is een reguliere invulling geen optie. Zoals bij Marnus en Annemarie Lokerse van speelboerderij 't Klok'uus.

Timo van de Kasteele | De Ondernemer i.s.m. Rabobank Oosterschelde 25 april 2017

20170425 rabobank

De speelboerderij in 's-Heer Arendskerke is een groot succes. Niet alleen voor kinderfeestjes, maar ook voor familie-uitjes, zoals boerengolf of een rit met een buggy door de Zak van Zuid-Beveland.

In 2003 begon Marnus met zijn vrouw 't Klok'uus als nevenactiviteit van het fruitteeltbedrijf. De fruitteelttak, toen nog de hoofdactiviteit, diende als grondlegger voor de speelboerderij. De fruitteelt heeft inmiddels plaatsgemaakt voor horeca en speeltoestellen. Dat het zo'n hoge vlucht zou nemen had het stel vooraf nooit durven dromen. Met als gevolg: een uitbreiding.

Eind vorig jaar zijn de voormalige fruitloodsen tegen de vlakte gegaan. Daar zijn nieuwe loodsen met een enorme binnenspeelruimte voor in de plaats gekomen. De horecatak is verdubbeld en biedt nu plaats aan 400 personen.

Hybride financiering

De recente uitbreiding is nu alweer onvoldoende. ,,Het loopt te goed. We hebben zelfs al mensen naar huis moeten sturen", vertelt Marnus. Een dergelijke uitbreiding vraagt om een goede financiering. ,,Vooraf hebben we met verschillende banken gesprekken gevoerd. Toch kwamen we uiteindelijk terug bij onze vaste financier: Rabobank Oosterschelde."

Samen met de bank is naar een oplossing gezocht. ,,Het is als een maatkostuum", zegt accountmanager André Smit. ,,We kijken naar de producten die het beste bij de realisatie van het financieringsverzoek en de ondernemer passen."

Er is gekozen voor een hybride financiering. Deels door uitbreiding van de bestaande hypotheek, deels door een alternatieve financieringsvorm. Marnus: ,,De Rabobank dacht vanaf het begin met ons mee. We betalen weliswaar een iets hogere rente, maar hebben wel onze wensen kunnen realiseren." Met de uitbreiding is een basis gelegd voor een tweede generatie. Dochter Evy en schoonzoon Jurjen, inmiddels werkzaam in het bedrijf, hebben de intentie het bedrijf voort te zetten.

Op zoek naar financiering

Wilt u net als Marnus en Annemarie Lokerse ook uw plannen realiseren? Rabobank Oosterschelde denkt met u mee. In een persoonlijk gesprek met uw accountmanager ontdekt u welke financieringsvorm het beste bij u en uw onderneming past, zoals Rabo Stimuleringskapitaal. Andere mogelijkheden zijn: staatsgarantie, MBO-fonds, het achtergestelde leningen fonds of RaPar.