Nieuws Actueel

'Uitdeuken, strak maken. Mooi werk'

Olger Koopman 29 januari 2016

Schadenetrotuijsenzwolle

Ze begonnen met het herstel van koetsen en werden groot toen de echte paarden werden vervangen door mechanische pk's. Met de verkoop van autoschadeherstelbedrijf Rothuijsen aan grootmacht Van Mossel Autoschade Groep uit Waalwijk komt er een einde aan een oer-Zwols bedrijf. Opgestart in 1866 aan de Kerkstraat als 'Autokoetswerk Rijtuigfabriek M. Boezeman', overgenomen door Nico Rothuijsen senior in 1933 en vanaf 1972 uitgebouwd tot het huidige hypermoderne bedrijf door zoon Nico. Na dik veertig jaar vind hij het mooi geweest. Op 1 februari de naam Rothuijsen definitief van de gevel van het huidige pand op Marslanden, bericht de Stentor.

Hoe gaat het met u, nu de kogel door de kerk is?"Ik leef de laatste weken een beetje in een roes. Er moest nog zoveel geregeld worden, ik heb helemaal geen tijd gehad om er bij stil te staan. Ik was eigenlijk nog helemaal niet van plan om te stoppen, zelfs niet toen ik vorig jaar juni 65 werd. Maar toen belde Van Mossel plotseling, met een aanbieding die ik niet kon weigeren. Eind vorig jaar is het beklonken; de werknemers weten het sinds enkele weken. Ze waren verrast, maar pakten het goed op. Inmiddels hebben ze kennisgemaakt met de nieuwe vestigingsmanager en volgens mij klikt het wel. Ik draag bedrijf en personeel met gerust hart over."

Dat klinkt erg zakelijk, heeft u er verder helemaal geen gevoel bij?"Tuurlijk wel, dit was mijn leven! Ik zie mezelf nog zo in m'n overalletje rondstruinen door de werkplaats van mijn vader in die oude panden aan de Kerkstraat. Mijn vaders bedrijf was toentertijd een van de twee schadeherstelbedrijven in Zwolle. Zoveel auto's reden er nog niet rond, dat konden alleen de notabelen van de stad zich veroorloven. Maar ook die reden gelukkig wel eens schade! Ik herinner me vooral die allesoverheersende geur van verf. Afgesloten spuitcabines bestonden toen nog niet. Sterker nog, wij waren begin jaren vijftig een van de eersten in Nederland die er een aanschaften. Zelf was ik ook altijd met de trapauto en een hamer in de weer. Deed ik in mijn fantasie precies wat die mannen ook deden: auto's herstellen. Dat ik pa's bedrijf over zou nemen, dat stond toen eigenlijk wel al vast."

Het gebeurde alleen wat eerder dan de bedoeling was, toch?"Klopt. Op mijn twintigste overleed vader plots. Omdat ik nog op school zat, nam mijn zwager Freek Krayer de zaken waar. Oudere voetballiefhebbers zullen 'm nog wel kennen: hij was de eerste voetbalprof van Zwolle. Twee jaar later nam ik het stokje van hem over. De eerste jaren werkte ik gewoon mee, bij voorkeur als plaatwerker. Uitdeuken en strak maken. Mooi werk. Met het spuitwerk had ik minder affiniteit, vooral vanwege het vele poetswerk. We gebruikten destijds celluloselak. Die is eerst mat en glimt pas na uren poetsen. De klant kon kiezen uit enkele tientallen kleuren, meer waren er niet. Nu zijn het er duizenden."

U heeft met de toename van het Nederlandse wagenpark altijd in een gunstige markt gewerkt, was er ook wel eens tegenslag?"De oliecrisis en de verhuisperikelen in de jaren tachtig. De plek in het centrum van de stad was om allerlei redenen niet werkbaar meer, maar de gemeente werkte niet echt mee. Hadden we het eindelijk rond, veranderden ze het bestemmingsplan weer. Pas in 1990 hadden we het voor elkaar en konden we in ons nieuwe grote pand aan de Simon Stevinweg, maar daarna ging het hard. In 1998 volgde de laatste uitbreiding tot onze huidige omvang van 1600 vierkante meter."

Is de rek er nu zo'n beetje uit?"Over de toekomst van het bedrijf heb ik natuurlijk niets meer te zeggen, maar ik verwacht dat het niet makkelijker gaat worden. Met de komst van zelfrijdende auto's zal er naar verwachting minder schade gereden worden. Als directeur van Schadenet en bestuurder bij FOCWA zal ik de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen. Want helemaal afscheid nemen van de autobranche, dat gaat na 43 jaar toch echt niet meer lukken."