Nieuws Actueel

Uitvaart voor levensgenieters en romantici

De koffie en cake na een uitvaart maken steeds vaker plaats voor bubbels en bitterballen. Uitvaartverzorgers uit het Groene Hart spelen daar gretig op in. Zo ook Woerdenaar Daniël Dijkgat. Hij richt zich op levensgenieters en romantici, zo schrijft het AD.

Femke Rodenburg | Foto: Stock 13 februari 2017

Bloemgoed

Een diner met de overledene opgebaard erbij, een open podium met optredens of een barbecue in de tuin. De mogelijkheden bij uitvaarten zijn eindeloos. ,,Tot een paar decennia geleden werd een uitvaart bepaald door de dominee of pastoor, maar tegenwoordig zijn veel mensen niet meer gebonden aan religie of cultuur”, vertelt Paul Koeslag, voorzitter van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen.

Sfeervol

Reden voor Woerdenaar Daniël Dijkgat om dit jaar te beginnen met Troost Uitvaart. Hij richt zich naar eigen zeggen op levensgenieters en romantici die de voorkeur geven aan een sfeervolle uitvaart waar getoost en gepraat kan worden. ,,Heel veel mensen roepen dat er vooral geproost moet worden op hun uitvaart, maar we doen het bijna nooit”, zegt Dijkgat. ,,Vaak komt de gezelligheid pas achteraf, als de ceremonie en begrafenis of crematie achter de rug zijn.”

Dijkgat vindt dat uitvaarten veel meer sfeer kunnen uitstralen. ,,Crematoria en rouwcentra hebben vaak een heel neutrale, zelfs sfeerloze uitstraling”, vindt Dijkgat. Daarom is hij voorstander van een afscheid op een bijzondere locatie die past bij de persoon. ,,Thuis, in een café of in de voetbalkantine, net wat er bij het karakter en leven van de overledene past.”

‘s Avonds

De uitvaartverzorger heeft daarbij de voorkeur om het afscheid ’s avonds of op zondagmiddag te houden. Niet alleen omdat veel mensen dan vrij zijn, maar vooral vanwege de sfeer. ,,Die is veel intiemer als de lichten uit gaan en de kaarsen en fakkels aan. Bovendien heb je ’s avonds vaak meer tijd.”

De avonduitvaart is volgens Koeslag van de branchevereniging nog een vrij nieuw fenomeen. Michel de Haan van De Haan Rijkaart van Cappellen Uitvaartverzorging uit Moordrecht heeft wel vaker een afscheidsceremonie in de avond verzorgd. ,,En toevallig laatst ook voor het eerst op zondag.”

Koeslag verwacht dat de trend om een uitvaart steeds persoonlijker in te vullen alleen maar verder doorzet. ,,Wat dat betreft gaat het er eigenlijk steeds gezelliger uitzien.” Dat laatste is precies de drijfveer van Dijkgat. ,,Als het een gezellig en persoonlijk afscheid is, dan heb je er als nabestaande of gast ook meer aan.”