Nieuws Actueel

Uitvaarten en crematorium bij kerk Luttelgeest

De katholieke kerk in Luttelgeest kan een nieuwe bestemming krijgen als uitvaartcentrum met daarbij een crematiefunctie. De Luttelgeestenaren Bouke Wielenga en Jean Paul Thibotier en Anton van Vilsteren hebben het initiatief gelanceerd. Via crowdfunding proberen zij het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. In november 2014 vond de laatste kerkdienst plaats in het kerkje met zijn bijzondere vormgeving, schrijft de Stentor.

Dik van Herwaarden 18 april 2016

Luttelgeest

De initiatiefnemers benadrukken dat de plannen nog pril zijn en dat nog niets zeker is. Maar zij gaan wel verder. "We willen het heel graag doen voor, door en van Luttelgeest'', zegt Anton van Vilsteren. Zijn vrouw Corrie heeft met haar onderneming Corridor ervaring in de uitvaartwereld. Dat 'voor, door en van' geldt eigenlijk niet alleen voor Luttelgeest, maar voor de hele Noordoostpolder. Cremeren kan nu nergens in de gemeente. Om de crematiefunctie te kunnen realiseren, moet er een aanbouw komen. Ook is een interne verbouwing van de kerk noodzakelijk. "We willen dat dat mooie gebouw een passende bestemming krijgt'', zegt Van Vilsteren. De katholieke kerk in Luttelgeest is een gemeentelijk monument en dat zorgt voor beperkingen. Enkele andere mensen met plannen zijn daardoor afgehaakt.

Wat de crowdfundingsactie moet opleveren, is nog niet duidelijk, geeft Van Vilsteren aan. "We hebben indicaties dat we het rond kunnen rekenen.'' De bedoeling is ook onder Luttelgeestenaren participaties uit te geven, waardoor zij een aandeel(tje) krijgen in 'hun' uitvaartcentrum. De vraagprijs van het bisdom voor de kerk met aangebouwde sacristie is 199.000 euro. De kerk met de karakteristieke ronde toren is gebouwd is in 1955-1956. De stijl is die van de voor Noordoostpolder zo typerende Delftse School.