Nieuws Actueel
Utrechtse zussen bouwen groene werkplekken
Oude betonnen vloerdelen, gebruikte spoorrails en geperste spijkerbroeken. Afval? Nee hoor, vinden Bianca en Charlotte Ernst uit Utrecht: „Prima bouwmateriaal’’, zo schrijft het AD.

De zussen staan op een zompig veld, langs het spoor bij station Zuilen. Niet het aantrekkelijkste stukje Utrecht, maar dat gaat veranderen. Hier gaat hun droom tastbaar worden. In april begint op deze plek de bouw van Het Hof van Cartesius, een bijzonder complex voor creatieve ondernemers.
Hergebruikte materialenDe verregende meubels van steigerhout op het veldje aan de Vlampijpstraat zijn een voorbode van wat hier gaat komen: paviljoens die grotendeels worden gebouwd van hergebruikt materiaal. „En daar gaan we ver in’’, zegt Bianca Ernst (41). „Voor de constructie van de paviljoens zijn we nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we oud beton kunnen gebruiken, zoals uitgezaagde vloerdelen uit slooppanden.’’
Isolatiemateriaal van geperste spijkerbroeken, oude wandcontactdozen die een nieuw leven krijgen, oude kozijnen en glas die hergebruikt worden én spoorrails waar stalen kolommen van gemaakt worden: het kan allemaal in Het Hof. Niet voor niets wordt dit een proeftuin voor de zogeheten circulaire economie, met maximaal hergebruik van grondstoffen en materialen. Het duo heeft er een heuse ‘materiaalman’ voor in de arm genomen, die onderzoekt wat allemaal kan op het gebied van hergebruik van bouwmaterialen.
ZonnepanelenZelfs zonnepanelen krijgen een tweede leven. „Die komen van een pand waarop ze nieuwere panelen willen leggen’’, zegt Charlotte (40). Landschapsarchitecte Charlotte is al drie jaar bezig met Het Hof van Cartesius, haar zus Bianca (die de zakelijke kant voor rekening neemt) haakte een jaar geleden aan bij de plannen.
En nu zijn ze er bijna: er is een investeerder, er is geld voor aankoop van de grond en de bouw van de eerste drie paviljoens, de gemeente Utrecht is enthousiast en ondernemers staan in de rij. In de drie paviljoens komen zo’n vijftien ondernemers, als het Uitvindersgilde, Oproer brouwerij en horeca, Bixbiebamboe en de Moestuinjuf. „Maar we hebben een wachtlijst met nog eens dertien of veertien mensen erop’’, zegt Bianca.
Zelf afbouwenIn april gaat de schop de grond in en dan moeten de nieuwe ondernemers ook al snel zelf de handen uit de mouwen steken: ze gaan hun eigen werkplekken zelf (af)- bouwen. Met hergebruikt materiaal, uiteraard. De drie paviljoens staan rond een openbare binnentuin en het is de bedoeling dat er ook horeca komt. Staande in de druilerige januariregen kunnen Charlotte en Bianca Ernst amper geloven dat hun plannen nu echt werkelijkheid worden. „Het voelt nog steeds onwerkelijk’’, zegt Charlotte. „Maar het gáát lukken.’’