Nieuws Actueel

Vakbond FNV dreigt met staking bij easyJet in meivakantie

Vakbond FNV dreigt met een staking onder het cabinepersoneel van easyJet in de drukke meivakantie. Als de Britse budgetmaatschappij niet snel met de bond wil praten over meer loonsverhoging, dan zullen er acties volgen van Nederlandse stewards, stewardessen en pursers.

ANP 2 februari 2023

ANP020223094 1

"Wij zullen stap voor stap de acties opbouwen, zolang easyJet niet tegemoetkomt aan onze eisen. En daarbij schuwen we ook niet om in de meivakantie het werk neer te leggen", laat FNV-bestuurder Stijn Jansen alvast weten. Volgens hem weigert easyJet nu met FNV in gesprek te gaan, ondanks dat 40 procent van het cabinepersoneel zich bij de bond zou hebben aangesloten. EasyJet krijgt van Jansen nog tot 16 februari om op het ultimatum te reageren.

De luchtvaartmaatschappij, die na KLM de grootste gebruiker is van Schiphol, had vorig jaar wel geprobeerd om met een andere vakbond, VNC, tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. Daarbij bood het bedrijf meer dan 7 procent extra loon, maar volgens Jansen zou het erop neer zijn gekomen dat de basislonen van veel cabinemedewerkers wel onder het minimumloon zouden komen te liggen.

"Gelukkig was 85 procent van de VNC-leden zo wijs om dit resultaat af te wijzen", zegt Jansen, die aangeeft dat zijn bond bij easyJet niet samen optrekt met VNC. Naast een plek aan de onderhandelingstafel eist de FNV'er onder meer een basisloon dat start vanaf 14 euro per uur voor het easyJet-personeel. Ook wil hij dat de lonen voortaan automatisch worden gecompenseerd voor de inflatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws