Nieuws Actueel

Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

Donderdag is er opnieuw een 24-uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

ANP 30 mei 2023

ANP300523092 1

De staking donderdag is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels. Dinsdag komt het actiecomité van kaderleden van de bonden bij elkaar om nieuwe acties volgende week voor te bereiden, zei hij.

Volgens Reniers hebben de vakbonden afgelopen pinksterweekend niets gehoord van Nedcar-eigenaar VDL. De werknemers van Nedcar vinden het eerder door VDL gedane bod voor een nieuw sociaal plan te laag. Dat sociaal plan moet worden aangepast omdat een contract met BMW voor de productie van MINI's begin volgend jaar afloopt. Bij Nedcar werken 3800 mensen, voor het leeuwendeel van hen is straks geen werk meer.

Steun je collega's

Reniers viel hard uit tegen wat hij noemde het dreigement van VDL om een doorwerkbonus van 7500 euro niet uit te betalen als de productieaantallen van BMW niet gehaald worden. Ook zei hij dat leidinggevenden dreig-appjes zouden hebben gestuurd aan werknemers om alsnog te komen werken dinsdag. "Ga daar niet op reageren", hield Reniers de stakers voor. "Houd elkaar vast, steun je collega's!"

Volgens de vakbonden is er een productieachterstand van 3800 voertuigen. Tel daarbij op een extra aanvraag van ruim 3000 MINI's plus nog eens 1000 elektrische auto's voor de zomer, zei CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma dinsdag. Volgens kaderleden van de vakbonden heeft BMW woedend gereageerd op een nieuwe staking bij Nedcar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws