Nieuws Actueel

Van carriere in de psychiatrie naar eigen 'Frietcafe' in Oosterbeek

Zijn elftalgenoten van OVC'85 brachten Thieme Kuchta op het idee voor Het Frietcafé in Oosterbeek. ,,Ze vonden dat je hier geen goede patat kon krijgen", vertelt hij aan De Gelderlander.

Kees Jansen 23 september 2016

Frietcafe Oosterbeek

De 30-jarige ex-voetballer pakte het signaal op. Zijn zaak aan de Weverstraat 7 is nu een paar weken open. ,,Het loopt goed en de mensen zijn enthousiast."

Psychiatrie De in Oosterbeek opgegroeide, maar later naar Arnhem verhuisde ondernemer komt uit de zorg. ,,Ik heb in Ede en Wolfheze in de psychiatrie gewerkt", zegt hij. ,,Heel wat anders, maar het is ook omgaan met mensen." Een paar jaar geleden had hij een koffiezaakje in Arnhem, maar na anderhalf jaar verkocht hij dat en keerde hij terug in de zorg.

Eigen zaak,,Ik ben altijd met het idee van een eigen zaak blijven rondlopen. Toen ik eruit moest bij de zorginstelling waar ik werkte, was het moment daar", zegt hij. ,,Na die opmerking van de jongens van mijn voetbalteam, ben ik verder gaan denken over iets met friet, bier en burgers. Ik heb door heel Nederland een aantal van dat soort zaken bezocht en ben toen op dit concept gekomen: laagdrempelig, van goede kwaliteit, met biologische producten en een beetje letten op duurzaamheid."

Omdat Kuchta graag in de drukke septembermaand wilde openen en het pand pas begin augustus vrijkwam, was haast geboden. ,,We hebben drie weken lang bijna onafgebroken verbouwd. Dat was best aanpoten."

De vuurdoop beleefde hij op de zaterdag van de Airborne Wandeltocht. ,,Ik had wel verwacht dat het druk zou worden, maar niet zo druk. Op de piektijden stonden we met vier mensen in de zaak en nog hadden we onze handen vol. Eigenlijk was het van twee uur 's middags tot acht uur 's avonds vol. Daarna werd het rustiger."

Lokale producten Het was een mooie kennismaking van Oosterbeek met Het Frietcafé, waarin veel met lokale producten wordt gewerkt. De wijn, de broodjes, de kaas voor de zelfgemaakte kaassoufflé, de groenten, ze komen allemaal uit Oosterbeek, het biologische vlees van een marktslagerij uit Veenendaal. De vier verschillende biersoorten zijn gebrouwen door de Heidebrouwerij in Ede.

De voetbalmaten van Kuchta zijn inmiddels ook al langs geweest om van zijn friet te genieten. Eigenlijk zijn het ex-voetbalmaten, want hij is gestopt. ,,Ik heb nu op zaterdag geen tijd meer om te voetballen, misschien dat ik na de winterstop weer eens een wedstrijdje meedoe."