Nieuws Actueel

Van Coothplein Breda in trek bij horecaondernemers

Aan het Van Coothplein in Breda opent weer een nieuwe horecagelegenheid. In een pand direct aan de rotonde, waar op de bovenverdieping een advocatenkantoor zit, vestigt zich restaurant Red Apple.

Paul Verlinden 21 juli 2016

Van Coothplein Breda

"We zijn aan het verbouwen en hopen dat het half augustus klaar is. Anders wordt het ergens in september", zegt eigenaresse Puhui Jin tegen BN de Stem. Het gaat om een internationale keuken, met een specialisatie in Aziatische gerechten.

Ook komt een horecazaak in het pand waar nu reisbureau VakantieXperts zit, naast restaurant Charelli. De site SmakelijkBreda.nl meldde gisteren dat daar vanaf januari het kiprestaurant Van 't Spit komt. Het pand wordt grondig verbouwd en het restaurant zal straks twee verdiepingen beslaan.

Geen confectiehorecaJack Lambregts, eigenaar van Charelli en het tegenover gelegen BarLucca, juicht de komst van nieuwe zaken rond het plein toe. "Vroeger zaten alleen wij hier met Charelli en verderop had je de Sinjoor en Hotel van Ham. Toen er steeds meer horeca bij kwam, was ik eerst wat huiverig. Maar het wordt alleen maar drukker en de zaken versterken elkaar. Ook omdat het geen confectiehoreca is", zegt Lambregts.

UitgaansgebiedIn een paar jaar tijd is het Van Coothplein getransformeerd tot een echt uitgaansgebied met nieuwe restaurants (onder meer Bardot, VanCooth13), lunchrooms (Taste, Tosti Club, Bagels & Beans), een wijnbar (Bardot), een chocolaterie (Chocolat Company) en een ijswinkel (Frezz). Om de hoek aan de Nieuwe Ginnekenstraat opende vorig jaar restaurant Sumo een tweede Bredase vestiging. Aan de overkant zit taartenrestaurant My Sweet Pie (maar dat staat te koop). Aan het Van Coothplein gaat de Grand Theatre Boekhandel ook met horeca beginnen.

VersterkenJacco Heijkoop, eigenaar van de Sinjoor en Tosti Club én voorzitter van de ondernemersvereniging in het gebied, is blij met de ontwikkelingen. "Het is kwalitatief goede horeca." Hij vindt het wel belangrijk dat het Van Coothplein en de Nieuwe Ginnekenstraat goed met elkaar verbonden zijn. In die laatste straat zitten veel winkels. "Horeca en retail versterken elkaar doordat er dan een goede loop in de straten zit."

Vandaar dat de ondernemersvereniging ook in gesprek is met de gemeente over het vervangen van de fietsenstalling op de kop van de Nieuwe Ginnekenstraat, bij de rotonde. "Mensen die uit de stad komen zien die grote stalling en denken dat de stad daar ophoudt. En de mensen die van de andere kant komen, zien het ook als een soort eindpunt. Dus wij willen graag dat de fietsen meer gespreid door de straat geparkeerd kunnen worden", aldus Heijkoop.

Op de plek van de stalling zou in de zomer een terras kunnen komen en in winter is er dan ruimte voor diverse thema's.