Nieuws Actueel

Van een bakkerij in Syrië naar een patisserie in Woerden

Tranen vloeiden zaterdag tijdens de opening van de winkel van Syriër Adel Karit in Woerden. De statushouder die 5 jaar in Nederland is, heeft nu zijn eigen bakkerij in het centrum van de stad. Dat schrijft het AD.

MATTHIEU BOS | Foto: Rianne Den Balvert 7 maart 2016

Adel Karit bakker bakkerij patisserie woerden vluchteling statushouder Syrie

Kleine gebakjes en speciale bruidstaarten van Syrische makelij gaan over de toonbank van Karit. Daarmee zet hij zijn oude bezigheden in Syrië voort in Nederland. Klanten zien deze zaterdag bij aankomst een taart van meer dan een meter groot. Het is een welkomstcadeau voor iedereen die op de openingsdag langskomt.

Stressvolle dagenOp de taart staat 'Karit', de naam van de patisserie. Voor Adel Karit (35 jaar) en zijn zwager Mohamed zijn het stressvolle dagen geweest. "De laatste week was Adel aan het werk óf aan het slapen", aldus zijn zwager Mohamed. In Syrië werkte Adel samen met zijn ooms in een patisserie. En niet zomaar een klein winkeltje. In Aleppo stonden vijf vestigingen en nog een extra vestiging in het Egyptische Caïro.

Adel werkte 16 jaar in de bakkerij samen met ongeveer 65 andere patissiers. Inmiddels zijn alle vestigingen gesloten. "Van het hoofdgebouw is niets meer over", vertelt Mohamed.

EindresultaatAdel is 16 jaar getrouwd en zijn vrouw woonde al enkele maanden in Nederland, toen ook hij arriveerde. Aangekomen in Nederland werd hij goed opgevangen door de familie van zijn vrouw, onder wie Mohamed. Via zwager Mohamed kon Adel aan het werk bij bakkerij De Hazelaar in Woerden. Daar mocht hij helpen met de verkoop. Voor hem was het daardoor een gemakkelijke stap naar werk.

Zijn Nederlandse vocabulaire breidde zich gaandeweg uit en hij had direct een inkomen. Een aantal jaar later werd het plan om een patisserie te openen concreet. met de opening van de winkel nu als eindresultaat.

TerugVolgens Mohamed, die zelf alle kneepjes van Adel gaat leren, blijft het nog even bij bij één vestiging. "We merken wel aan de reacties dat mensen hieraan behoefte hebben. Met het oog op de patisserie zal hij nu voor een tijdje in Nederland blijven, maar ik denk dat hij in de toekomst graag terug wil naar Syrië."