Nieuws Actueel

Van een paar barkrukken tot een specialist in horecameubilair

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de ketens: echte speciaalzaken. Zoals De Parel Horeca Meubilair van Priscilla Hezeman (28) uit Vaassen, aldus het AD.

Charlene Berkhout 20 mei 2016

Barkruk 1065

Wat begon met een paar barkrukken groeide uit tot een enorme loods tjokvol horecameubilair. Meer dan duizend krukken, stoelen en tafels kan Priscilla Hezeman kwijt in haar opslagruimte in Vaassen.

Alle meubelen die je bij De Parel aantreft, zijn van hout én eerder gebruikt. Het meeste is nog lang niet afgeschreven en kan na een opfrisbeurt nog prima een ronde mee. Priscilla: ,,Alles wat binnenkomt, knap ik op en gaat op onze site."

RugleuningHoewel: populaire caféstoelen waarvan de hoge rugleuning is vervaardigd uit slechts één gebogen stuk hout halen de site vaak niet eens. ,,Zodra iemand er lucht van krijgt dat we een partij hebben opgekocht, zijn ze verkocht voordat ze de showroom hebben bereikt."

In nette rijen staan alle stoelen en krukken in de showroom opgesteld. ,,Toen we hier net aan het inrichten waren, vroegen voorbijgangers wat voor restaurant we gingen openen."

Soms is het vol en wacht in een hoek van de loods een partij stoelen tot aan het plafond opgestapeld op transport.

Veel stoelen krijgen een tweede leven in België, Duitsland of Frankrijk in de kantine van een camping of sportclub. Maar het grootste deel van wat Priscilla op veilingen en vanuit faillissementen opkoopt, blijft in eigen land.

Vaak staat het meubilair binnen de kortste keren in een andere horecazaak. ,,Wij verkopen vooral aan startende ondernemers,'' vertelt Priscilla. ,,Mensen met een klein budget die toch goede stoelen willen." Prijzen beginnen bij 17,50 euro.

,,Nieuw meubilair is duur," weet Priscilla. ,,Voor een nieuwe stoel betaal je zo 100 euro. Het duurste exemplaar dat wij verkopen kost 27,50 euro."

BedrijvenDe Parel krijgt ook bezoek van particulieren die bijvoorbeeld vier verschillende stoelen om hun eettafel willen. Maar Priscilla moet het vooral hebben van bedrijven. Kroegen en cafetaria's, stoelen voor in clubhuizen, kerken, voetbalkantines en zelfs voor in de brandweerkazerne: je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn zitplaatsen nodig.

,,Laatst kwam een man met een busje veertig stoelen ophalen," vertelt Priscilla. ,,Toen bleek dat het stapelstoelen waren in plaats van klapstoelen, stond hij wel even te kijken. Gelukkig heb ik inmiddels de nodige ervaring met stapelen. Onlangs heb ik zelfs ontdekt dat er acht stoelen in zo'n kleine Toyota Aygo passen, dus mij krijg je niet zo snel meer van de wijs."

Voor de komende weken verwacht de ondernemer voornamelijk drukte met de verkoop van tuinmeubilair. ,,Zodra het mooi weer begint te worden, staat de telefoon roodgloeiend door de vraag naar terrasstoelen."

WiePriscilla Hezeman

WatDe Parel Horeca Meubilair

WaarDorpsstraat 50, Vaassen

Websitedeparelmeubilair.nl