Nieuws Actueel
Van Herpt: de naam blijft
De Drunense winkel Van Herpt Delicatessen & Reform heeft een rijke historie. Na drie generaties Van Herpt is de zaak over in andere handen. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Van Herpt Delicatessen & Reform. Een zaak die in hartje Drunen niet meer is weg te denken. Dat is vooral te danken aan Nelly van Herpt, want de Drunense besloot in 1948 een winkeltje te beginnen aan de Grotestraat 134, het pand waar 68 jaar later nog altijd de zaak is gevestigd.
Nelly was het gezicht in de winkel, haar man Cees van Herpt was de bindende kracht op de achtergrond. Zo bracht hij bestellingen rond. Brood, gebakken in de bakkerij van zijn vader Laurens. Uiteraard lag het bruin en wit brood ook in de schappen van hun winkel tussen koffie, thee, suiker, melk, cacao, en pudding. En - een voorbode voor de zaak anno 2016 - de destijds al gerenommeerde merken Verkade en Droste waren als eerste in Drunen bij Van Herpt te koop als losse koekjes en chocolade.
AssortimentEen bijzonder assortiment aanbieden kreeg een vlucht vanaf 1953. "In die jaren groeide Lips hard", zegt Laurens van Herpt senior, die de zaak samen met zijn vrouw José in 1981 overnam. "Ook met kaderpersoneel. Mensen die in het buitenland hadden gewerkt, of uit het westen kwamen. Die waren meer speciale voedingsproducten gewend."
Cees en Nelly speelden daarop in; de naam veranderde in Delicatessenzaak Van Herpt. Toen mensen uit Nederlands-Indië zich in Drunen vestigden, werd het assortiment uitgebreid met producten waar zij behoeften aan hadden. Ze waren andere kruiden gewend, ze kregen andere kruiden. Laurens van Herpt: "Mijn moeder had het vermogen om goed te luisteren naar wat de klanten wilden."
SpecialiserenDe jaren zestig. Nederland boomde, gooide de schriele jaren van zich af. Luxe artikelen raakten in zwang: zalm in blik, verse vleeswaren, kazen, wijnen. Van Herpt werd een begrip. Vanaf 1974, toen Sjef, de broer van Laurens, de zaak overnam werd meer aandacht gegeven aan de reformproducten die in zwang raakten: vruchtensappen, dieet- en gezondheidsartikelen. José: "Er was een supermarkt in Drunen gekomen. Net als zijn moeder besloot Sjef om te gaan specialiseren. Wij hebben dat ook altijd gedaan. Goed je voelhorens uitsteken voor de ontwikkelingen, daar zo goed mogelijk op inspelen."
Zeven jaar later nam Sjef afscheid van de winkel. Laurens, die in verschillende bakkerijen de kost verdiende, en José, werkzaam in de zorg, zagen hun kans schoon om hun droom te verwezenlijken: ondernemer worden. De taken zijn helder: Laurens het brood, versproducten en delicatessen, zijn vrouw de reform. Een logische verdeling. José: "Ik was altijd al met gezonde voeding bezig."
VoedzaamSappen, noten, granen, muesli's, gezonde thee: alles werd in huize Van Herpt uitgeprobeerd. José: "Als je achter je producten wilt staan, moet je weten wat je eet. En je moet ook achter het verhaal staan dat erbij hoort. Anders zou ik het niet kunnen of willen verkopen." Volgens José is er op het vlak van reform nog een wereld te winnen. "Slechts vijf procent is er bewust mee bezig." Het probleem: reform is duur. "Dat lijkt zo, maar dat is niet zo. Met reform eet je minder, maar voedzamer."
Op 1 januari 2014 komt de derde generatie aan het roer, Laurens junior. Die heeft sinds 1 oktober de zaak overgedragen aan Jeroen Faazen (zie kader).
EnergieToen hun zoon aangaf dat hij niet met Van Herpt Delicatessen & Reform wilde doorgaan, hebben Laurens en José even gedacht toch weer te beginnen. José: "De zaak was ons lust en ons leven. Wij haalden er energie uit. Maar we zitten nu in een fase van ons leven dat we kunnen genieten van andere dingen in het leven behalve de winkel. En dat is ons veel waard."
'Winkeldier' neemt stokje overEen nieuwe generatie Van Herpt heeft per 1 oktober Van Herpt Delicatessen & Reform overgenomen. Alleen heeft de eigenaar een andere achternaam: Jeroen Faazen. Gevoel krijgt altijd voorrang boven ratio. Faazen: "Toen ik voor de eerste keer in de winkel kwam, voelde dat als een warme deken. In een paar minuten, wist ik dat ik Van Herpt wilde overnemen. En dat ik op dezelfde voet verder wil gaan." Laurens senior en José van Herpt blijven op de achtergrond beschikbaar.
Faazen (44), afkomstig uit het Gelderse Bemmel, noemt zich een 'winkeldier'. "Ik werkte meer dan 25 jaar in de foodretail. Mijn ouders hadden drie winkels in hoortoestellen. Dat was niks voor mij, ik ben geen techneut. Ik houd meer van lekker en gezond eten. Dat is mijn passie." Laurens van Herpt junior (42) ging in oktober 2013 in de zaak van zijn ouders werken en nam die per 1 januari 2014 over. Na bijna drie jaar komt er een einde aan zijn ondernemerschap. "Ik heb gemerkt dat het ondernemerschap mij toch minder goed past.
Wat nu? "Jeroen tot het einde van dit jaar ondersteunen. De zaak netjes afronden. En daarna nadenken over mijn toekomst."