Nieuws Actueel

Van ICT-manager naar ondernemer in pizzaovens

Albèrt Fakkert (54) uit Laag-Soeren raakte zijn baan als ICT-manager kwijt. Nu verhuurt hij zijn zelfgemaakte mobiele pizzaovens voor tuinfeestjes. Dat schrijft De Gelderlander.

Henk Aalbers | Foto: Gerard Burgers 25 oktober 2016

Pizza ict 1065

'Als ik niet was ontslagen, had ik nu waarschijnlijk nog als ICT-manager gewerkt. Maar als me nu een goed betaalde baan zou worden aangeboden in de ICT, zou ik ervoor bedanken. Ik geniet van de vrijheid die ik als zelfstandig ondernemer heb. Op LinkedIn noem ik mezelf 'entrepreneur'. Mooi woord vind ik dat.

EnergieToen ik in 2010 mijn baan kwijtraakte, ging ik direct weer solliciteren in de ICT-branche. Wel meer dan honderd keer. Tevergeefs. Maar ik ben nooit somber geweest en had energie genoeg. Na tweeënhalf jaar ben ik iets gaan zoeken waarmee ik voor mezelf kon beginnen. Zo dacht ik na over een pannenkoekenrestaurant en een rijsimulatorcentrum. Beide zijn het niet geworden. Ook haalde ik gadgets uit China, bijvoorbeeld zo'n dingetje dat je aan je oor bevestigt tijdens het autorijden en dat alarm slaat als je in slaap valt. En uit India importeerde ik broekriemen die je tweezijdig kunt gebruiken. Maar het lukte me niet om ze hier in de winkels te krijgen.

Nu verhuur ik mobiele pizzahoutovens. Die maak ik zelf en breng ik bij mijn klanten. De pizzabodems, die ik ook zelf maak, lever ik erbij. Plus alle ingrediënten en het hout. Zo kunnen mensen in hun tuin een pizzaovenfeestje geven. Een alternatief voor barbecueën.''

Deegvrees,,Ik kwam op het idee toen ik voor mezelf een mobiele pizzaoven maakte op wieltjes. Die was niet van zijn plaats te krijgen. Toen ben ik met lichter materiaal aan de slag gegaan en kwam op het idee om de ovens te verhuren. Ik had er inmiddels vier. In 2013 heb ik Pizzaovenfeestje.nl ingeschreven bij Kamer van Koophandel.

Ik constateer dat veel mensen 'deegvrees' hebben. Barbecueën kunnen ze wel, maar ze denken dat er bij het bakken van pizza's van alles mis kan gaan. Maar dat valt heus wel mee. Ze krijgen bovendien een goede handleiding van mij.

Lekker bezigEr zit zeker een stijgende lijn in de omzet. Ik verwacht er over een paar jaar een redelijk inkomen uit te halen. En ik hoef niet rijk te worden. Wat ik nu doe, is veel leuker dan wat ik vroeger deed. Ik ben echt zelf de baas. Nu zeg ik: het is goed dat ik door mijn ontslag gedwongen werd om me open te stellen voor andere dingen.

Pizza's bakken in de buitenlucht is tamelijk seizoensgebonden, hoewel ik ook in de winter weleens een oven verhuur. Tegenwoordig verhuur ik ook elektrische pizzaovens, die binnenshuis kunnen worden gebruikt. En pizzarettes, om te pizzagourmetten aan tafel. Ondertussen ben ik bezig met allerlei andere dingen. Zo heb ik vorige winter bij mensen beveiligingscamera's opgehangen. En onlangs heb ik het boekje Kookbasis gemaakt voor jongeren die voor het eerst op kamers gaan. Zo blijf ik lekker bezig."