Nieuws Actueel

Van 'leefbaarheid' valt niet te leven

Ze probeerden sinds 1998 van alles, maar de buurtsuper in Kraggenburg liep nooit. Dus gaan de deuren dicht.

Dik van Herwaarden | Foto: Freddy Schinkel 13 april 2016

Buurtsuper kraggenburg freddy schinkel

Ze hebben de afgelopen jaren tientallen strategieën uitgedokterd om te overleven. Er bleek geen wonderpil. Zaterdag om 16.00 uur sluit Annie's en Leo's Buurtsuper in Kraggenburg definitief de deuren.

"We leven al zo lang op of eigenlijk onder het bestaansminimum, het gaat niet meer'', vertelt Annie van Boven. Annie en Leo, en soms ook dorpsgenoten, luidden de afgelopen jaren vaak de noodklok. Dat zorgde soms voor korte oplevingen, maar de loop kwam er nooit echt in. "Je kan niemand dwingen bij ons boodschappen te doen", beseft Annie.

LeefbaarheidKraggenburg zit straks zonder super. "De kans dat iemand de winkel nog overneemt, is klein. De mensen schrikken wel als ze de brief op het raam zien. Er is hier de afgelopen dagen menig traantje weggepinkt. Dan kun je zeggen: dit is slecht voor de leefbaarheid in het dorp. Maar van 'leefbaarheid' kunnen wij niet leven, ook al werken we zestig tot zeventig uur per week."

ConcurrentieDe Van Bovens runnen de super sinds 1998, nooit liep het goed. Toen de Jumbo in Emmeloord kwam, merkten zij dat aan de omzet. Een Jumbo in Marknesse maakte het nog slechter. Dorpsbewoonster Margo Maljaars deed in 2012 een oproep aan de Kraggenburgers om allemaal voor een tientje per week boodschappen te doen bij de super. Tevergeefs. De economische crisis deed de zaak ook geen goed en er is de afgelopen jaren geen woning gebouwd in Kraggenburg.

Het aangrenzende café 't Hoekje, gerund door een zoon van Annie en leo, blijft open. Vander en moeder gaan nu op zoek naar een baan. Beiden zijn 54 jaar, te jong om niets te doen. Annie van Boven: "Het is met pijn in het hart dat we de deuren sluiten."