Nieuws Actueel

Van Oordt: groot in miniverpakkingen maken

Van Oordt maakt miniverpakkingen die iedereen wel kent, van pindakaas tot suikerzakjes. Het AD nam een kijkje in de keuken in Oud-Beijerland.

Eric Oosterom | Foto: Victor van Breukelen 14 juni 2016

Van oordt miniverpakkingen oud beijerland

In het kantoor van directeur Sidney Moll (48) is het spic en span. Op één kastje na. Dat is zijn kastje met 'troep'. Erop ligt een deel van het Van Oordt-assortiment: tal van suikerzakjes, maar ook verfrissingsdoekjes en kleine verpakkingen met mintjes. Moll kijkt ernaar en zegt: "Iedere Nederlander gebruikt onze producten. Zeker weten."

Want inderdaad: het bedrijf uit Oud-Beijerland maakt verpakkingen voor de grootste merken. Jaarlijks rollen zo'n 5 miljard verpakkingen van de band, onderverdeeld over 'duizenden' verschillende producten als pindakaas en vaatwastabletten.

VOCVan Oordt stamt uit het VOC-tijdperk. Hendrik van Oordt, afstammeling van gegoede Middelburgse kooplieden, opent in 1734 een suikerraffinaderij voor door de VOC geïmporteerde rietsuiker. Aan het begin van de twintigste eeuw gaat het bedrijf de suiker in zakjes verpakken, een unicum in Nederland.

In die tijd, zo vertelt Moll, zijn suikerzakjes een goed reclamemiddel voor de horeca. Nederlanders zijn vervolgens gewend geraakt aan het gemak. "Daarbij voegt het iets wezenlijks toe aan de presentatie van een kop koffie of thee. Zeker met de juiste bedrukking op zo'n zakje."

TrendsHet bedrijf ontwikkelt zich 'rondom het kopje koffie'. Eerst brengt zij zakjes creamer op de markt, waarna verpakkingen voor chocola en koek volgen. Hoogtepunt is het jaar 1993, wanneer Van Oordt de inmiddels alom bekende suikerstick introduceert.

In de loop der jaren is Van Oordt haar assortiment gaan verbreden. Fabrikanten van allerhande voedingsmiddelen vragen het bedrijf om kleine verpakkingen te maken. Daarbij bouwen de Oud-Beijerlanders op hun jarenlange ervaring. Ze spelen ook in op trends. Zo verpakt Van Oordt nu volop honing - 'steeds populairder in thee en koffie' - en is ze verfrissingsdoekjes gaan verkopen toen spareribs in opkomst waren.

CampingBij een nieuwe opdracht stelt Moll zichzelf één vraag. "Kunnen we het verpakken? Soms is een product niet geschikt voor een bepaalde machine. Producten als soep bijvoorbeeld, waar stukjes in verwerkt zijn. Stukjes kunnen de machines vast laten lopen."

Gemak is Van Oordts belangrijkste compagnon. Bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode, wanneer de consument massaal mini-verpakkingen inslaat voor op de camping. Moll: "Consumenten vinden het makkelijk en hygiënisch, zo'n klein doosje. Verder zijn het afgemeten porties die we verkopen. Je eet niet snel te veel."

Harde eisInteressant is in dat opzicht de ontwikkeling van de suikersticks. "Voor Zuid-Europese landen vullen we die met 7 tot 8 gram suiker. Voor Nederland was dat jarenlang ook het geval, maar inmiddels is die hoeveelheid teruggebracht tot gemiddeld 4 gram. Dat is de invloed van de gezondheidstrend, denk ik. We doen het op verzoek van de klant."

Sowieso merkt Moll dat de consument mondiger is geworden. Het is tegenwoordig een harde eis dat verpakkingen makkelijk te openen zijn, waardoor Van Oordt ontwikkelingen op 'sluitgebied' nauwgezet volgt. Evenals innovaties betreffende de verpakkingsmaterialen.

Spanningsveld"Maar dat blijft een spanningsveld. Enerzijds moeten verpakkingen lang mee kunnen en dus stevig zijn, anderzijds is het voor de afbreekbaarheid van belang dat je weinig plastic gebruikt." Maar, zo besluit Moll na enig denken, de grootste uitdaging blijft het identiek houden van de verpakkingen. Een drukfout is zo gemaakt. "En op van die kleine verpakkingen zie je elke oneffenheid."

Ook belangrijk: schoonmaken. "Het mag nooit gebeuren dat je mayonaise naar ketchup proeft, omdat wij vóór die mayonaise een lading ketchup hebben verwerkt. Laat dat aan ons over."