Nieuws Actueel

Van textielfreak tot Willie Wortel

Studenten van de opleiding Fashion and Textile Technologies van Saxion ontpopten zich de afgelopen maanden tot ware Willie Wortels. De Twentse textielfreaks kregen een podium op de Textile Innovation Fair.

Mandy de Jong 3 februari 2016

Jvz2

ENSCHEDE - Een dekbedovertrek dat de zonsopkomst en de zonsondergang nabootst. Of een onzichtbaar, geluidloos maandverband voor jonge meiden. Uiteraard met een fleurige, katoenen hotpants. De Textile Innovation Fair, die dinsdag voor de tweede keer werd gehouden bij Saxion, is een broedplaats voor verrassende creatieve ideeën.

Schare vrouwenGehuld in een strak pak vertelt Jan van Zuilen (22) over zijn nieuwste vinding. Omringd door een schare vrouwen moet hij direct even wat rechtzetten. "Dit warmtepak is door dit hele team ontwikkeld", zegt de tweedejaarsstudent. Het verwarmende pak voor gebruik in koelcellen is bedacht op verzoek van een visverwerkingsbedrijf.WerkkledingVan Zuilen: "Ze werken daar met temperaturen van min 20 graden en krijgen alleen werkkleding. Wat ze eronder dragen mogen ze zelf weten." En dat leidt volgens de student tot problemen. "Thermokleding is vaak te warm en transpiratie leidt weer tot onderkoeling."Het warmtepak met temperatuurregelaar biedt uitkomst. Een relaas over de vele technische snufjes volgt. Van Zuilen is helemaal in zijn element. "Ik ben een echte textielfreak", bekent hij met een twinkeling in zijn ogen. "Ik houd van die ouderwetse technieken en nieuwe toepassingen."MaandverbandIn China kunnen ze hem inmiddels niet meer voor het lapje houden. "Het verschil tussen katoen en polyester zie ik zo." Maar zover is het nog lang niet. "Dit is nog maar een schoolopdracht", relativeert Van Zuilen. "Die veel beter ging dan we hadden gedacht." Is er al patent aangevraagd? "Nog niet." Overigens ook niet voor het dekbek en de hotpants met maandverband.