Nieuws Actueel

Van verzameling boekjes over auto's maakt Nedenaar wereldwijde business

Wat ooit begon als verzamelhobby, eindigde in een heus bedrijf. Inmiddels verkoopt Remco Kuiper wereldwijd zijn autogerelateerde boeken en gadgets. „Vele tienduizenden moeten het er zijn.” Aldus Tubantia Achterhoek.

André Scheffers | Foto: CHRISTIAN VAN DER MEIJ 3 november 2017

Remco Kuiper

Het verzamelen van auto-instructieboekjes is volledig uit de hand gelopen. De tijd dat Remco Kuiper autosloopbedrijven afstruinde om zulke boekjes tussen het schroot uit te vissen, ligt inmiddels ver achter hem. Waar leeftijdgenoten na school vakken vulden om wat bij te verdienen, handelde de 36- jarige geboren Needenaar al vroeg in auto-instructieboekjes op Marktplaats. Hij maakte er uiteindelijk een volwaardig bedrijf van.

Te krap

Na de 40 vierkante meter opslagruimte onder zijn huis in Enschede, is nu ook de ruim 200 meter grote bedrijfsvloer in Haaksbergen alweer te krap voor de vele tienduizenden autogerelateerde boekwerken, gadgets en wat al niet meer. ,,Het gaat echt over alles dat met klassieke auto’s te maken heeft. Ik ben mij steeds meer gaan toeleggen op de exclusieve topmerken. Zo heb ik laatst nog een racestuur aan een eigenaar van een Ferrari oldtimer verkocht. Het paste toevallig. En dit stapeltje brochures van Koenigsegg is goud waard. Voor zo’n auto betaal je geloof ik iets van een miljoen. Dan mag de brochure ook wat kosten. Ik liep er toevallig tegenaan. Dit zijn echt leuke dingen hoor.”

Lees ook: Waarom Royal Haskoning 500 medewerkers elektrisch laat rijden

Tussen de rijen archiefkasten vol vierwielernostalgie en sentiment, duikelt Kuiper emblemen op van het legendarische merk De Tomaso, een Italiaan die de liefhebber zich beslist nog herinnert. „Mijn voorliefde voor Italiaanse merken zat er al heel vroeg in. Moet je deze zien”, wenkt Kuiper, terwijl hij een plexiglas kistje in een mooi wit omhulsel tevoorschijn tovert.

Juweel

Uit de doos komt een juweel van een Pagania Huayra BC tevoorschijn. Schaal 1:18 en gewikkeld in een satijnen doek. „Voor de liefhebber”, verzekert hij. „Probleem is alleen dat ze te duur zijn om een voorraadje van aan te leggen. Ik heb er een aantal van verschillende merken. Maar er is een markt voor, dus moet ik ze hebben. Mensen die dit kopen, zijn ook weer goed voor je netwerk. Zo zit deze wereld, die in feite een kleine wereld is, in elkaar.”

Italiaanse schoonheid

Vraag Kuiper naar een boek, brochure, persfoto, instructieboek of iets anders op papier over een bepaalde classic car van welk merk dan ook, en hij haalt het tevoorschijn uit de omvangrijke verzameling. Zijn behoorlijk obsessieve verzamelwoede in instructieboekjes leidde uiteindelijk tot een wonderbaarlijke collectie waarin alles is te vinden van de topmerken in de autowereld; van Ferrari tot Volvo en van Porsche tot Fiat en alles wat daar tussenligt; met een prominente plek voor de schoonheid van het Italiaanse design.

Je vindt het overal terug in de megaverzameling van deze autofreak, die net terug is van de jaarlijkse Classic Car beurs in Padua. „Voor zo’n beurs huur ik een bus. Die stouw ik vol met van alles, waarvan ik denk dat het bij die specifieke beurs past. Ik heb een week lang lol. Ondertussen breid je ongemerkt per beurs je netwerk uit. In Padua had ik het voorrecht naast een Ferrari stand te staan. De eigenaar van de officiële Ferrarishop kende ik al, maar al je een paar dagen naast elkaar staat op een beurs, groeit er vanzelf een band. Ze vinden het leuk wat ik doe. Dit instructieboekje van een oude 250 GT uit de jaren 60 hadden ze nog nooit gezien. Het is een waar collectors item. Er hangt een prijskaartje aan, maar vroeg of laat meldt zich een potentiële koper. Van die prijs kun je leuk op vakantie.”

En dan is er de autogerelateerde kunst met de dolle stier in brons en het steigerende paard. Het laat zich raden naar welke merken de beeldjes van kunstenaar Anton ter Braak verwijzen. De merken in één naam met de beeldjes noemen, levert problemen op. „Zo werkt het ook, hoor. Alles is afgeschermd. Dit zijn dan ook geen kopieën, maar aan de fantasie van de kunstenaar ontsproten modellen op marmer. De liefhebber wil het in zijn kantoor hebben staan. Dat zijn meestal directiekamers.”

Stad en land

Kuiper bezocht naast Europese beurzen ook al beurzen in Argentinië en India. Hij reist stad en land af met zijn handel. Ook op E-bay weten ze hem inmiddels wereldwijd snel te vinden. Inpakken, versturen en factureren is dagelijkse kost. Wie de wereld van deze 36-jarige geboren Needenaar binnenstapt, valt werkelijk van de ene in de andere verbazing. Magazijn en opslagruimte op een industrieterrein in Haaksbergen vormen het mekka voor de liefhebber.

Getallen kan Kuiper niet meer noemen. „Poeh. Ik heb de tel niet bijgehouden. Maar het zijn duizenden autoboeken, zo’n 20.000 instructieboeken en het fotomateriaal gaat ook richting de 20.000 exemplaren. En alles is origineel. Verder loopt de voorraad gadgets in alle soorten en maten en onderdelen als racewielen voor een Ferrari, een origineel uitlaatspruitstuk en emblemen van verschillende topmerken ook al aardig op. Het is veel. Heel veel. Dat weet ik wel.”

Fingerspitzengefühl

En hij kan het bijna allemaal blindelings terugvinden in de talloze archiefkasten en stapelkisten, verdeeld over twee verdiepingen. ,,Er zijn meer bedrijfjes die autoliteratuur verkopen. Maar de combinatie met de vele, al dan niet retro, gadgets maakt de verzameling wel uniek. Kijk, dit is een windtunnelmodel van de Porsche. Ergens op de kop getikt. Daarvoor ontwikkel je Fingerspitzengefühl. Ik kan iets nog zo bijzonder en mooi vinden, als m’n gevoel zegt dat het geen handel is, laat ik het liggen. Neem ik het mee, dan plaats ik het op mijn site autolit.eu.”