Aangeboden door CBRE

Branded Content Vastgoed

Slimme vastgoedstrategie cruciaal voor ondernemers in Noordoost Nederland

Een lege kantoorvloer door thuiswerkend personeel, hoge energieprijzen, een roep om verduurzaming. Op vastgoedgebied moeten ondernemers aan heel wat uitdagingen het hoofd bieden, ook in Noordoost Nederland. Een goed huisvestingsbeleid is dan ook belangrijker dan ooit, zeggen Alwin Rijpstra en Marco Vermeer van vastgoedadviseur CBRE.

Jette Pellemans 1 december 2022

Slimme vastgoedstrategie cruciaal voor ondernemers in Noordoost Nederland

Slimme vastgoedstrategie cruciaal voor ondernemers in Noordoost Nederland. Foto: CBRE

Er is een grote mismatch op de vastgoedmarkt. Dat constateert Alwin Rijpstra, directeur van het regiokantoor in Zwolle van vastgoedadviseur CBRE, verantwoordelijk voor de regio Noordoost Nederland. ,,Aan de ene kant heb je een heleboel bedrijven die graag willen verduurzamen en een futureproof bedrijfspand willen. Die trend is door corona en de verhoogde energieprijzen alleen maar sterker geworden. Aan de andere kant zie je dat de markt nauwelijks een aanbod heeft in dit soort panden,” vertelt hij.

,,In die mismatch ligt een opgave voor de regio Noordoost. We moeten met z’n allen gaan zorgen voor voldoende kwalitatieve huisvesting voor bedrijven om aan die vraag te voldoen. Anders loop je het risico dat ondernemers verdwijnen uit de regio.”

Marco Vermeer, hoofd huisvestigingsadvies bij CBRE, wil tegelijkertijd een oproep doen aan ondernemers zelf. Namelijk: ga op tijd aan de slag met je vastgoedstrategie. ,,Een toekomstbestendig vastgoedplan moet voor ondernemers op nummer 1 staan, en misschien ook wel nummer 2. Als je nu niet aan de slag gaat met dit onderwerp, loop je het risico de boot te missen.”

Van taxatie tot aanhuren van kantoorpand

Rijpstra en Vermeer weten waarover ze praten: als vastgoedadviseurs bij CBRE komen ze veel bij ondernemers uit de regio Noordoost over de vloer. CBRE is een internationaal commercieel vastgoedadviseur met een breed dienstenaanbod voor bedrijven. Of je nu je vastgoed wil laten taxeren, verkopen, een kantoor wil aanhuren of een nieuwe bestemming zoekt voor een leegstaande productiehal: bij CBRE ben je aan het juiste adres.

Alwin Rijpstra ziet hoe bedrijven veelal met twee vastgoeduitdagingen worstelen: duurzaamheid en het binden en behouden van personeel. Rijpstra: ,,Duurzaamheid is niet alleen maar een thema vanuit idealisme, maar ondertussen ook een prioriteit omdat bedrijven het merken in de portemonnee door de hoge energieprijzen. De noodzaak voor duurzaam vastgoed, inclusief lage servicekosten, is voor ondernemers dus cruciaal en onontkoombaar.”

CBRE doet veel onderzoek op dit gebied. Zo publiceerde het onlangs een onderzoek naar het duurzame kantorenbestand in Zwolle. ,,We zijn marktleider in het vergaren van data op vastgoedgebied en gebruiken dat ook altijd als basis voor onze adviezen en analyses,” voegt Rijpstra toe.

,,Het is voor bedrijven vaak belangrijk dat mensen samen komen op kantoor, voor teamontwikkeling en innovatie.''

Alwin Rijpstra, directeur van het regiokantoor van vastgoedadviseur CBRE in Zwolle

Aantrekkelijke werklocatie

Een tweede uitdaging zit ‘m zoals gezegd in het binden en behouden van personeel. Rijpstra ziet dat veel bedrijven worstelen met het naar kantoor krijgen van hun huidige personeel, omdat veel mensen sinds corona thuiswerken. ,,Terwijl het voor bedrijven vaak belangrijk is dat mensen samen komen op kantoor, voor teamontwikkeling en innovatie. Voor dat soort organisaties is het belangrijk dat het kantoor een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor hun medewerkers.”

Ieder type bedrijf heeft zo zijn eigen uitdagingen, waar CBRE als strategische partner graag in adviseert. Hoe gaat zo’n advies precies in z’n werk? Dat kan Marco Vermeer uit ervaring vertellen. ,,Een eerste stap is dat we inventariseren binnen het bedrijf wat maakt dat het huidige vastgoed niet meer past. Is het te groot, te weinig duurzaam, of past de locatie niet meer? Die inventarisatie doen we op basis van interviews van laag tot hoog in de organisatie. Daar rolt uiteindelijk een concreet vastgoedvraagstuk uit.”

Daarna is het in de tweede stap tijd om een duidelijk toekomstbeeld te schetsen in een tweedaagse inspiratiesessie, een creative camp. Bij stap drie gaat CBRE in de markt op basis van het eisenlijstje op zoek naar een goede vastgoedmatch, waarbij het bedrijf er financieel, ruimtelijk en kwalitatief op vooruit gaat.

Turbulente tijd

De afgelopen jaren waren door corona en de gestegen energieprijzen een turbulente tijd te noemen in de vastgoedwereld. Hoe zien Alwin Rijpstra en Marco Vermeer de toekomst van hun regiokantoor tegemoet? Rijpstra: ,,Ik hoop dat er over vijf jaar al verandering zichtbaar is in de ontwikkeling van onze regiosteden zoals Zwolle, Apeldoorn, Groningen Enschede en Arnhem. We staan daar voor een grote opgave met z’n allen, waarin er veel woningen moeten komen, er een grote vervangingsvraag is voor kantoren, industrie en zorg en het ook nog eens leefbaar moet blijven. Dat wij daar actief over mee mogen denken, geeft iedere dag weer energie om er de schouders onder te zetten.”

Meer weten? Kijk dan op de site van het regiokantoor Zwolle van CBRE.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.