Nieuws Vastgoed

Dik Wessels, de metselaar die miljardair werd

Bouwbedrijf VolkerWessels keert terug naar de beurs. Dat betekent opnieuw een financiële klapper voor groot-aandeelhouder Dik Wessels (72), de metselaar die miljardair werd, schrijft het AD.

Peet Vogels | Foto: Emiel Mulderman 19 april 2017

Dik Wessels 2

Dik flikt het opnieuw. De beursgang van VolkerWessels is weer perfect getimed. Geschat wordt dat het bedrijf 1,5 tot 2 miljard euro op zal brengen. Een veelvoud van de 720 miljoen euro waarvoor Dik Wessels het in 2003 van de beurs haalde. Tussentijds verkocht hij een deel van de aandelen om die later terug te kopen. En steeds kocht hij op een dieptepunt en verkocht hij op een hoogtepunt.

De eerste verkoop was al eind jaren 80 van de vorige eeuw. Het bedrijf wordt overgenomen door het beursgenoteerde IBB Kondor. De miljoenen die Wessels daarmee verdient stopt hij in Reggeborgh Beheer, zijn privé-investeringsvehikel.

IBB Kondor

Een bedrijf groter maken is aan Dik Wessels wel toevertrouwd. Want als hij op 16-jarige leeftijd in het bouwbedrijf van zijn vader in het Twentse Rijssen stapt zijn er welgeteld twee personeelsleden. Dat zijn er duizenden als Wessels het aan IBB Kondor verkoopt.

Zelf verklaart hij een deel van het succes aan vastgoedontwikkeling. Zijn broer kwam eens terug van een bijeenkomst met andere bouwers en vertelde over een aannemer in het westen van het land. Die man kocht lapjes grond, bouwde er huizen op en verkocht die weer. ,,De grond onder die huizen was tweemaal zoveel waard'', herinnert Wessels zich.

World Online

De successen gaan verder dan de aannemerij. Dik Wessels is een investeerder met een goede neus voor lucratieve deals. Dat maakt hem, met een geschat vermogen van 2 tot 2,5 miljard euro, tot een van de rijkste Nederlanders.

De eerste klapper maakt Wessels zoals gezegd met de verkoop van het bouwbedrijf. Tien jaar later loopt Wessels echt binnen met de beursgang van World Online, de internetprovider waar Nina Brink de scepter zwaaide. De internethype is op zijn hoogtepunt en beleggers vechten om een aandeel WOL, zoals het bedrijf op de beurs heet, te bemachtigen. De prijs explodeert. ,,We begrepen zelf ook niet dat het bedrijf zo snel meer waard werd'', zei Wessels daarover in een van zijn zeldzame kranteninterviews. 3 miljoen euro levert hem honderden miljoenen op. Opnieuw een staaltje van perfecte timing, want een paar weken later stort de koers van WOL in.

Vliegveld Twente

Het succes is geen reden voor Wessels op zijn lauweren te rusten. Integendeel, via Reggeborgh stort hij zich op de aanleg van glasvezelnetwerken in Nederland. Een klapper van honderden miljoenen als hij het bedrijf aan KPN verkoopt.

Inmiddels is Wessels een van de grootste oliehandelaren in Europa door zijn belang in Argos, beheert hij vastgoed in diverse Europese landen en is hij mede-eigenaar van softwarebedrijven en Prescan, het bedrijf waar je medische bodyscans kan laten maken. Bij VolkerWessels is hij ook commissaris.

Wessels houdt nog steeds kantoor in Rijssen. Jaren geleden heeft hij geprobeerd om vliegveld Twente nieuw leven in te blazen om de economie van Twente te versterken. Recent trad hij nog op als redder van het in financiële moeilijkheden verkerende FC Twente.

We begrepen zelf ook niet dat World Online zo snel meer waard werd

Dik Wessels