Nieuws Vastgoed

Rasondernemer Sten (22) is nu makelaar in Spanje: ‘Voor gek verklaard'

Een overspannen woningmarkt in Nederland maar toch aan de slag als makelaar? Dan ga je naar Spanje. De 22-jarige Sten Steggink volgde zijn handelsgeest en begon afgelopen juli samen met zijn compagnon zijn eigen makelaardij aan de Costa Blanca.

Bianca Lucas (AD) 24 januari 2023

Sten Steggink makelaar Spanje GS Makelaars Fleringen

De 22-jarige makelaar en ondernemer Sten Steggink begon vorig jaar juli zijn eigen makelaardij in Benijófar in Spanje. Foto: GS Makelaars

Volgens Sten Steggink is het dorp Benijófar vergelijkbaar met zijn geboortedorp Fleringen. Alleen ligt het niet onder de Kroezeboom, maar in Alicante aan de Costa Blanca. „Veel mensen verklaarden me voor gek dat ik in het zuiden van Europa een bedrijf begon”‚ vertelt hij in het AD. „Daar trok ik me niks van aan. Mijn motivatie is grenzeloos. Dan moet je gewoon doen.”

In Spanje begon de jonge ondernemer samen met Gert Molenaars (52) een eigen makelaardij‚ GS Makelaars, de letters van hun voornamen. Stens gedrevenheid wierp al snel z’n vruchten af. Binnen drie maanden verkocht hij drie woningen.

Lees ook: EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje in de wereld moet iets uit Veendam liggen'

Al vroeg handel in exclusieve schoenen en kleding

Wie hem kent‚ kijkt hier niet van op. Tijdens zijn havo–opleiding maakte hij al gebruik van zijn handelstalent. „Op mijn zestiende had ik een handel in exclusieve schoenen en kleding”‚ zegt Sten. „Dat vond ik uiteraard interessanter dan huiswerk dus de opleiding verliep niet heel florissant. Op uitnodiging van de mentor kwamen mijn ouders voor een gesprek op school. Met mijn blik gericht op het beeldscherm van de laptop liep ik de trap af naar het kantoortje van de mentor. ‘Dit is nou precies de reden voor dit gesprek’, sprak de mentor geërgerd tegen mijn ouders. ‘Altijd bezig met andere dingen’. Hij wist natuurlijk niet dat ik zojuist op die trap een paar peperdure schoenen had verkocht. ‘Klopt’‚ zei ik daarom opgewekt. ‘Maar ik heb net wel even jouw maandloon verdiend!”

Van kleding en schoenen schakelde Sten over naar de kappersbranche. De groothandel in kappersproducten was een stap dichter bij huis. Zijn ouders‚ Huub en Monique Steggink‚ hebben al jaren een kapperszaak in Tubbergen‚ Kapper Huub. Zelfs in coronatijd zag hij kansen. Als een van de eersten verkocht hij sneltesten. Uitbreiden met een teststraat was de volgende ambitie, maar daar was de GGD geen voorstander van. Sten: „Tja‚ ondernemen zit in je of niet. Als ik iets wil ga ik er vol gas voor om mijn doel te bereiken.”

"In Spanje is het belangrijker om een klant te hebben dan een huis. Makelaarskosten komen op conto van de verkoper en de rentestanden, bouwkosten en grondprijzen zijn aanzienlijk lager dan in Nederland"

Zijn volgende doel vond de jonge ondernemer op ruim 2000 kilometer afstand van hometown Fleringen. Voordat hij zijn kompas volgde richting de Spaanse zon‚ leerde hij het vak in eigen land. „Ik begon op mijn achttiende bij Team Sanders in Almelo en later bij Weusthuis Makelaardij in Tubbergen”‚ vertelt Sten. „Maar de woningmarkt in Nederland was compleet oververhit. Mensen waren soms ronduit chagrijning. Ze moesten een woning maar er was geen huis beschikbaar. De druk was dus hoog. Nadat mijn ouders zo’n vier jaar geleden een huis kochten in Spanje groeide de interesse in de Spaanse woningmarkt.”

Eenvoudig makelaar worden in Spanje

Het klimaat en de Zuid–Europese mentaliteit spraken hem sowieso wel aan. „De mentaliteit is heel anders dan die van Nederlanders, vriendelijker. Bovendien is het er voor een beginnend makelaar eenvoudiger om voor jezelf te beginnen. Iedereen kan daar makelaar worden‚ ook zonder papieren. Al zijn er momenteel veranderingen gaande.”

Sten begrijpt dat wel. De handel en wandel van de spreekwoordelijke cowboys in Spaans makelaarsland is volgens hem soms tenenkrommend. „Ik zag een tv–programma waarin een makelaar met potentiële kopers een huis bezichtigde. De makelaar zei tegen het stel: ‘kijken jullie maar rustig rond‚ dan doe ik even een dutje op de bank’. Dat is in Nederland ondenkbaar.”

Rente, bouwkosten en grondprijzen lager dan in Nederland

Maar er zijn in zijn vakgebied nog veel meer verschillen tussen Nederland en Spanje. „Alleen op tijd komen‚ zoals we dat in Twente gewend zijn‚ is al een unicum hier. En in Spanje is het belangrijker om een klant te hebben dan een huis. Makelaarskosten komen op conto van de verkoper en de rentestanden, bouwkosten en grondprijzen zijn aanzienlijk lager dan in Nederland.”

De woningen in de portefeuille van GS Makelaars betreffen voornamelijk nieuwbouwwoningen waarvan de prijzen variëren tussen 1,5 ton en 6 ton. De klantenkring bestaat overwegend uit Nederlanders en Belgen. „Het zijn veelal mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben en hun droom willen najagen in Spanje”‚ licht Sten toe . „Wij begeleiden hen in de zoektocht naar hun droomhuis.”

Lees ook: Ondernemen in de VS? Vergeet niet op deze zaken te letten

Jarenlange werkervaring op Spaanse woningmarkt

Toch kijken klanten soms vreemd op als ze zien hoe jong ‘hun’ makelaar is. Gevoelsmatig begint hij hierdoor naar eigen zeggen met 1–0 achterstand. „Maar zodra duidelijk wordt dat we zeer professioneel werken‚ beschikken over een grote kennis en veel weten over de regio is de twijfel weg”‚ zegt Sten.

„De (regio)kennis is de kracht van Gert die tevens kan bogen op jarenlange werkervaring op de Spaanse woningmarkt. Ook onze Twentse nuchterheid wordt zeer gewaardeerd. Dat is ook wat we willen‚ het enthousiasme voor Spanje en de regio overbrengen op een Twentse manier. Binnen vijf jaar hopen we dat GS Makelaars zo stabiel is dat we ons kunnen richten op de volgende ambitie‚ uitbreiden met een kantoor in Nederland. Ja‚ ondernemen zit in je of niet”‚ besluit hij. „Ik ga er vol gas voor.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws