Nieuws Vastgoed
Maurits Grosfeld wil de woningmarkt opschudden met prijswinnend House.nl
Maurits Grosfeld is het beu, de schimmige praktijken op de huizenmarkt. Door dubieus handelen van makelaars worden kopers en verkopers volgens hem vaak bewust buitenspel gezet. Daarom richtte hij in 2019 House.nl op, een platform dat het aan- en verkoopproces van huizen voor, tijdens en na het bieden transparant en eerlijk wil maken. Om die transparantie op de woningmarkt versneld te kunnen realiseren, is Grosfeld een crowdfundingsactie gestart. Zijn missie is niet onopgemerkt gebleven: House.nl won vorige maand de Beste Startup Award tijdens de uitreiking van de Nationale Makelaar Awards.

Maurits Grosfeld met zijn Startup Award. De prijs moet een steun in de rug zijn voor House.nl. Foto: Maurits Grosfeld.
Een week of zes geleden raakte Grosfeld tijdens een feestje voor de zoveelste keer aan de praat met een gefrustreerde huizenzoeker. Hij had – zonder aankoopmakelaar - 620.000 euro op een huis geboden, maar viste achter het net. Het huis bleek te zijn verkocht voor 600.000 euro aan iemand mét aankoopmakelaar. En dat terwijl de persoon die het huis met hulp van een verkoopmakelaar te koop had gezet, niet wist van het bod van 620.000 euro…. Rara, wat is hier aan de hand?
Grosfeld: ,,Het kan niet anders of er is een dealtje tussen beide makelaars gesloten. Met andere woorden: hier was dus sprake van vriendjespolitiek. Dit soort praktijken hoor ik zo vaak. Te vaak. Van transparantie en eerlijkheid op de huizenmarkt is absoluut geen sprake meer. Het belang van de makelaar staat blijkbaar voorop, terwijl het belang van verkopers en kopers in mijn ogen juist voorop zou moeten staan.’’
"Van transparantie en eerlijkheid op de huizenmarkt is absoluut geen sprake meer. Het belang van de makelaar staat blijkbaar voorop"
Koper weet dat hij nooit te veel betaalt
Om de huizenmarkt op te schudden, richtte Grosfeld eind 2019 House.nl op. Hij heeft intussen ervaringen gehoord van meer dan 4.500 kopers en verkopers, daarnaast heeft zijn bedrijf – met zeven medewerkers – intussen ruim vijftig huizen volgens het onafhankelijke systeem verkocht. Belangrijk onderdeel is transparantie tijdens het biedproces, waarbij alle biedingen voor verkoper en potentiële kopers te zien zijn. Hierdoor kun je als koper een weloverwogen besluit nemen om in kleine stapjes meerdere malen te bieden. Het zorgt volgens Grosfeld voor een meer natuurlijke marktwerking, waardoor je als koper weet dat je nooit te veel betaalt.
Ook worden dealtjes gesloten tussen bevriende makelaars
Grosfelds vermoeden wordt keer op keer bevestigd: al vóór het biedingsproces ontstaan oneerlijke situaties. Zo hebben vele makelaars toegang tot een databank van huizen die binnenkort in de verkoop komen. Daardoor hebben ze een informatievoorsprong. Veel makelaars deinzen er bovendien niet voor terug om een voorselectie toe te passen tijdens het inplannen van een bezichtiging. Grosfeld: ,,Mensen zonder aankoopmakelaar kunnen bijvoorbeeld onderaan de lijst komen te staan. Het komt zelfs voor dat mensen op basis van etniciteit niet in aanmerkingen komen voor een bezichtiging.’’
Verder gebeurt het te vaak dat waardevolle biedingsinformatie tussen makelaars wordt uitgewisseld. Ook worden dealtjes gesloten tussen bevriende makelaars. Grosfeld kan maar een ding concluderen: het is hoog tijd voor een algehele systeemverandering waarbij de consument door zelfregie de baas is over het aan- en verkoopproces.
Lees ook: House.nl winnaar Nationale Makelaar Awards met dé oplossing voor transparante woningmarkt
De kracht van LinkedIn
Het idee van een
onafhankelijk en transparant systeem – zonder dominante rol van de
makelaar - kwam in een stroomversnelling na het plaatsen van een
bericht op LinkedIn in mei van dit jaar. Grosfeld uitte zijn
ongenoegen publiekelijk in de hoop op medestanders. Hij sprak
afgelopen jaren vaak met huizenzoekers die - nadat ze op Funda een
mooi huis hadden gespot - te maken hadden met oneerlijke situaties.
Grosfeld vindt dat Funda – onderdeel van branchevereniging NVM -
een monopoliepositie heeft opgebouwd. ,,Je kunt er bijna niet meer omheen.’’ Zijn stelling: Funda is er vooral op gericht om kopers en
verkopers zo snel mogelijk bij een NVM-makelaar te krijgen. Het is
volgens hem met name een sales funnel. Hij sloot het LinkedIn-bericht
af met een belofte: wanneer zijn post duizend likes of meer zou
opleveren, wilde hij een crowdfunding campagne starten voor het
verder ontwikkelen van een eerlijk en transparant alternatief:
House.nl.
House.nl doorontwikkelen en meer naamsbekendheid realiseren
Grosfeld – die zichzelf een ondernemer noemt met een passie voor digitale producten en vastgoed – wilde met het bericht draagvlak creëren. Dat lukte ruimschoots, met meer dan 4.000 likes en ruim 370.000 personen die zijn boodschap hadden gelezen.
Belofte maakt
schuld, dus startte Grosfeld via Crowdaboutnow.nl de
crowdfundingsactie. Hij heeft minimaal 250.000 euro nodig om begin
volgend jaar een tweede versie van House.nl te kunnen lanceren. Het
gaat de goede kant op: de actie heeft intussen al meer dan 200.000
euro opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen nog tot het einde van dit
jaar investeren. Met deze kapitaalinjectie wil Grosfeld House.nl
verder doorontwikkelen en meer naamsbekendheid realiseren.
Investeerders vormen een community die Grosfeld ook van feedback
voorzien.
Het team van House.nl.
Transparant en datagedreven platform
House.nl
functioneert op basis van een aantal principes, waarbij het geld
wordt verdiend aan de verkoop van huizen. Alle processen zijn
digitaal en inzichtelijk. Daardoor heb je als verkoper en koper alle
controle rond het verkoopproces: van het
inplannen van bezichtigingen, het bieden tot en met de
sleuteloverdracht. ,,Het belang van de consument staat centraal’’,
benadrukt Grosfeld nog maar eens. Omdat de rol van makelaar mede via
dit systeem drastisch verandert, spreekt Grosfeld liever van een
verkoopadviseur.
Het verdienmodel van het platform is duidelijk en transparant. House.nl gaat met vaste verkooppakketten werken: het 'Doe-het-zelf pakket' zonder verkoopadviseur en het 'Ontzorgd pakket' met verkoopadviseur. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent. En, niet in de laatste plaats: iedereen krijgt een eerlijke kans om zijn of haar droomhuis te bezichtigen. Er zijn geen wachtlijsten. Bieden gaat anoniem, dus er wordt niet gekeken naar leeftijd, afkomst, geloofsovertuiging of geslacht. Door de transparantie van het datagedreven platform krijgen verkopers de hoogste prijs en kopers een eerlijke kans.
Vaste plek veroveren in top tien van makelaarskantoren
Traditionele makelaars noemen Grosfeld volgens eigen zeggen oncollegiaal. Gelukkig zijn er ook genoeg makelaars die eveneens streven naar een eerlijke huizenmarkt. House.nl heeft inmiddels een landelijk bereik en werkt samen met verschillende makelaars die geloven in volledige transparantie. De ambities? Binnen drie jaar moet House.nl een vaste plek hebben veroverd in de top tien van makelaarskantoren. Grosfeld is blij dat Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft, als ambassadeur aan het platform is verbonden: hij staat achter de manier waarop House.nl een eerlijke huizenmarkt creëert. Een platform voor de consument, niet voor de makelaar. Grosfeld is klaar met de schimmige huizenmarkt.
Zie ook
house.nl en crowdaboutnow.nl.
Lees ook: Huispedia maakt einde aan ‘cowboycultuur’ op huizenmarkt