Nieuws Vastgoed

Ondernemers beginnen B&B in monumentaal gebouw Middelburg

De monumentale Koepoort in Middelburg wordt een bed & breakfast. In het voorjaar van 2018 wordt het pand in gebruik genomen door de exploitanten van 't Poorthuys. Dat schrijft PZC.

EMILE CALON | Foto: Ruben Oreel 6 juli 2017

R Obedandbreakfastindekoepoortmiddelburg2 rubenoreel2

Slapen in een van de mooiste monumenten van Middelburg. Dat kan vanaf het voorjaar van 2018. Dan is de monumentale Koepoort uit 1735 verbouwd tot een bed & breakfast en kunnen belangstellenden het voor een of meerdere nachten huren. Wethouder Johan Aalberts is verguld. ,,Het wordt echt een pareltje."

Middelburg kende ooit acht stadspoorten. Daarvan is de Koepoort de enige die in zijn geheel bewaard is gebleven. Deze poort, in barokstijl opgetrokken, is gebouwd door architect Jan de Munck en beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge.

De laatste jaren was de poort de woning van de kunstenaar Leendert van der Pool. Hij pendelde tussen zijn woningen in New York, Parijs en Middelburg. In de ene 'poot' van de Koepoort had hij zijn atelier, in de andere zijn woonkamer.

Toen hij de huur opzegde, ontstond bij de gemeente het idee iets anders te doen met het monumentale gebouw, vertelt wethouder Johan Aalberts. ,,Het is samen met het stadhuis en de Kloveniersdoelen een van de mooiste en belangrijkste monumenten in onze stad. Maar de gemeente wil het niet exploiteren. Daarom geven we het voor een periode van tien jaar in bruikleen aan BV Monumentenbeheer Middelburg. Deze vennootschap heeft als doel de belangrijke monumenten binnen de gemeente te onderhouden en te beheren. En de BV verpacht het vanaf volgend jaar aan de exploitanten van bed & breakfast 't Poorthuys in de Koepoortstraat."

Lees ook: Chocolate Lovers breidt uit naar Middelburgs monument

Peter Blom en Simon Appleyard van 't Poorthuys zijn heel blij dat ze de kans krijgen 'dit prachtobject' te kunnen exploiteren. ,,Het werd ons aangeboden en dan zeg je natuurlijk nooit nee", zegt Blom. Hij vertelt dat er twee studio's in de Koepoort komen. Op de begane grond een woonkamer en een keukentje, op de eerste verdieping een badkamer en een slaapkamer. Hij ziet de poort als een echte aanvulling op 't Poorthuys. ,,We kunnen nu iets extra's bieden, iets heel speciaals."

Architect Bernard Vercouteren van den Berge is betrokken bij de herontwikkeling van de Koepoort tot een B&B. Hij vertelt dat in een van de poten van de poort weer ramen komen. ,,Ze waren honderd jaar geleden dichtgemetseld." In de poort zelf bevinden zich ook nog oude bedsteden. ,,Die zijn 1,80 meter lang. Te kort dus om ze nog als bed te gebruiken. Maar we gaan de bedden met het hoofdeinde erin plaatsen zodat de toekomstige gasten toch nog een beetje in een bedstee slapen."

Hij vindt het heel leuk dat een gebouw dat jarenlang ontoegankelijk was voor het publiek weer open wordt gesteld. Want de gemeente heeft wel bedongen dat de poort tijdens monumentendagen te bezichtigen is. Hoewel hij in Middelburg woont, wil Bernard Vercouteren van den Berge ook graag eens slapen in de poort. ,,Zeker, want het worden echt de mooiste kamers van Middelburg."

Het werd ons aangeboden en dan zeg je natuurlijk nooit nee

Peter Blom, ondernemer