Nieuws Actueel

Vastgoedfonds Unibail aan kop in hogere AEX, DSM onderaan

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was maandag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. DSM stond onderaan nadat het speciaalchemiebedrijf liet weten dat de aanmeldingstermijn voor de fusie met het Zwitserse Firmenich is verlengd. Dat komt volgens de bedrijven doordat nog niet alle benodigde goedkeuringen van de toezichthouders voor de fusieplannen binnen zijn. Het aandeel werd bijna 5 procent lager gezet.

ANP 23 januari 2023

ANP230123071 1

De beursweek begon verder rustig. Beleggers kijken vooral uit naar Microsoft, dat dinsdag als eerste grote Amerikaanse technologieconcern de boeken opent. Het softwarebedrijf kondigde afgelopen week al aan wereldwijd 10.000 banen te schrappen omdat consumenten zuiniger zijn geworden vanwege de hoge inflatie. In Nederland gaat de aandacht uit naar chipmachinefabrikant ASML, die woensdag zijn cijfers presenteert. Daaruit zal blijken hoeveel vraag naar nieuwe chipmachines er nog is in de techwereld.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 742,58 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1011,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

Tech

Naast Unibail (plus 3 procent) stonden de tech- en chipbedrijven in de kopgroep van de AEX, na de koerssprong van de Nasdaq. De Amerikaanse techgraadmeter eindigde vrijdag 2,7 procent hoger, mede dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van streamingdienst Netflix. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 2,1 procent. Zorgtechnologieconcern Philips klom 2,2 procent.

In de MidKap stond Galapagos bovenaan met een winst van 3,5 procent. Analisten van de Amerikaanse investeringsbank Jefferies haalden de biotechnoloog van hun verkooplijst. Bayer won 0,3 procent in Frankfurt. Union Investment uitte afgelopen weekeinde in een interview met zakenmagazine WirtschaftsWoche kritiek op de voorzitter van Bayer. Volgens de aandeelhouder neemt die te weinig initiatief bij het onderzoeken van een mogelijke afsplitsing van de consumentengezondheidstak van het bedrijf.

Euro- en oliekoers

De euro steeg tot het hoogste niveau sinds april 2022 door de verwachting dat de rente in de eurozone verder zal worden verhoogd. Verschillende kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB), onder wie president Christine Lagarde en bestuurslid Klaas Knot, hebben de afgelopen dagen aangegeven dat de rente de komende maanden verder wordt opgeschroefd om de hoge inflatie te beteugelen. De euro was 1,0903 dollar waard, tegen 1,0830 dollar op vrijdag.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 81,52 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 87,35 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws