Nieuws Actueel

Veenendaler (18) is jongste molenaar van Nederland

Rik Treur (18) uit Veenendaal is met het behalen van zijn molenaarsdiploma de jongste molenaar van Nederland. Dat schrijft AD Utrecht.

Jolet Jung-Moolenaar | Foto: William Hoogteyling 7 november 2017

Molenaar Rik Treur Veenendaal

Ben Brinkman, eveneens molenaar op de enige beltkorenmolen van de provincie Utrecht, is trots op Rik. ,,Hij is helemaal gek van molens en weet er alles van, een échte molenfreak. Als je bijvoorbeeld vraagt welke molen er in Amstelveen of Ridderkerk staat, noemt hij ze op. Hij weet dan ook te vertellen wat voor soort molen het is en wie de molenaar is. Sinds zijn twaalfde is hij bijna elke zaterdag hier. Hij was molengids en deed allerlei klusjes. Als klein jochie hielp hij ook al met draaien, onder begeleiding van de molenaars die hier zijn. Van lieverlee heeft hij allerlei dingen geleerd. Nu mag hij zelf draaien; pas vanaf je achttiende mag je je diploma halen. Je hebt best zware verantwoordelijkheden."

Klap van de molen

Rik studeert werktuigbouwkunde in Amersfoort. Hij weet niet hoe hij aan zijn passie voor molens is gekomen: ,,Ik heb altijd een beetje een klap van de molen gehad. In Amerongen mocht ik een keer een dag meedraaien. Ik ben er nooit meer weggegaan."

Lees ook: Gezin blaast molen in Wissenkerke nieuw leven in met familiebedrijf

Oude techniek

Wat hem trekt aan molens is het bezig zijn met oude techniek. ,,Wij denken dat we met kogellagers supermodern zijn, maar die zitten ook in de molen verwerkt. Vroeger waren ze zo gek nog niet'', zegt hij. ..En je kunt met molens echt nog iets actiefs doen. Wij malen er graan mee. Dat maakt het leuk."

Molenvakantie

Ook het weer is van belang. ,,Als er een heel zwarte lucht aankomt, moet je een inschatting maken: kun je doordraaien of moet je de molen stilzetten? Zelfs als ik op vakantie ben, ben ik met molens bezig. Dan lijkt het vaak meer op een molenvakantie. Als er bijzondere molens staan, ga ik daar kijken.''

Draaien

Elke zaterdag is Rik te vinden op de molen in Amerongen. ,,Dan draaien we. En bij genoeg wind malen we ook graan." Hij hoeft er niets voor te laten, want iets anders heeft hij nooit gedaan. ,,Andere mensen gaan in het weekend achter de bal aan rennen, ik ga naar de molen. Mijn ouders vinden het wel leuk. Als ze een kaart van een molen tegenkomen, vragen ze welke het is. Vanuit school krijg ik ook veel leuke reacties: 'Op een molen draaien? Dat hoor je ook niet vaak!' zeggen ze dan. Een paar docenten van school zijn ook al een keer komen kijken."

In Amerongen mocht ik een keer een dag meedraaien. Ik ben er nooit meer weggegaan

Rik Treur