Nieuws Actueel
‘Vegetarische Slager over 20 jaar de grootste ter wereld’
In Berlijn werd onlangs de eerste buitenlandse vestiging geopend en in Breda wordt hard gewerkt aan een eigen fabriek, waar per jaar vijftig miljoen maaltijdcomponenten van de band moeten rollen. Als het aan oprichter Jaap Korteweg ligt, wordt de Vegetarische Slager de grootste slager ter wereld. "Als we in dit tempo doorgroeien, zijn we dat over twintig jaar."

Korteweg groeide op tussen de koeien en werd zelf negende generatie boer, maar toen zijn runderen naar de slacht moesten, kreeg hij twijfels. De Brabander besloot vegetariër te worden, maar miste de smaak van vlees zo erg dat hij besloot op zoek te gaan naar hoogwaardige vleesvervangers. Na tien jaar zoeken en ontwikkelen vond hij die. Op dierendag in 2010 werd de Vegetarische Slager opgericht.
Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet van negen miljoen euro en heeft twintig mensen in dienst. Korteweg is grootaandeelhouder.
Verklaarden mensen je voor gek toen je met de Vegetarische Slager begon?"Dat weet ik niet zo goed. Ik heb wel meer dingen gedaan die niet zo voor de hand liggen - zoals het opzetten van een vakbond voor akkerbouwers - dus mijn omgeving stond er niet echt van te kijken en had ook wel vertrouwen in me."Je hebt meerdere keren gezegd dat je de grootste slager ter wereld wil worden, waarbij de de grootste slager dan een vegetarische is. Hoe staat het met die plannen?"Als we in het huidige tempo doorgroeien, zijn we dat over twintig jaar. Onze producten liggen al in supermarkten en restaurants, maar we moeten blijven investeren in productontwikkeling en nog veel bekender worden."
Dat bekender worden, hoe ga je dat aanpakken?"We willen bijvoorbeeld gaan werken met ambassadeurs: mensen die al enthousiast zijn over onze producten. Zij kunnen mensen in hun omgeving laten proeven. Het gaat erom dat mensen zelf ervaren dat ze geen echt vlees of echte vis hoeven te eten om die smaak te ervaren."
Zo hielden jullie het Volendams muziekduo Nick & Simon voor de gek met jullie neppaling."Klopt. We wilden die paling graag op de markt brengen, maar het bleek nog te duur te zijn. Paling is natuurlijk deels uit de schappen verdwenen omdat de zeeën steeds leger raken, dus het zou mooi zijn als wij met een plantaardige vervanger kunnen komen."
"Overigens is ons assortiment nog beperkt op het gebied van vis; we hebben nu alleen tonijn en gerookte makreel op grote schaal. Maar de ambitie is op het gebied van vis net zo groot als op het gebied van vlees."
Producten van de Vegetarische Slager moeten in de toekomst goedkoper worden dan vlees. Spreken we dan over de nabije toekomst?"Op dit moment hebben we in Nederland met alle producenten van vleesvervangers samen 2 procent van de markt. Als we op 20 procent zitten, dus tien keer zo groot zijn met z’n allen, zijn we al concurrerend. Het heeft dus alles te maken met schaal."
Een eerste stap is de bouw van jullie eigen fabriek in Breda. Hoe staat het daarmee?"Goed. We verwachten dat die volgend jaar zomer klaar is. Per jaar moeten daar vijftig miljoen maaltijdcomponenten worden geproduceerd; op dit moment zijn dat er zes miljoen."
Gerelateerde artikelenWinnaars EY Entrepreneur Of The Year 2016 zijn bekendDe Vegetarische Slager bouwt een fabriek en gaat internationaal