Nieuws Actueel

Velpse uitgever verkoopt 100.000 wandelgidsen met bijzonder thema

De in Velp gevestigde uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig maakt populaire wandelgidsen met de meest uiteenlopende en bijzondere thema's. De zaken gaan goed: onlangs werd het 100.000ste exemplaar verkocht in een Haagse reisboekhandel, meldt De Gelderlander.

Henk Aalbers | Foto: Marina Popova 10 augustus 2017

Gegarandeerd Onregelmatig

Ze verkochten al 100.000 wandelgidsen. De mijlpaal werd gevierd in een Haagse reisboekwinkel, waar de koper van de 100.000ste in het zonnetje werd gezet. Het gaat goed met de in Velp gevestigde uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Inmiddels verschenen 36 wandelgidsen. En het gaat maar door.

Steeds een ander thema

Arnhemmer Bart van der Mark, die samen met Maarten Metz en Lourens Vellinga de uitgeverij bestiert, is volop bezig met een nieuwe uitgave: 'Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem'.

Lees ook: Haagse boekwinkel trekt aandacht met kaart in Mondriaan-stijl

Het zijn tien wandelingen. Met steeds een ander thema. ,,Het Vogelaarpad bijvoorbeeld. Langs de krachtwijken van Arnhem. In Het Broek kom je dan langs het geboortehuis van oud-Vitessespeler Theo Janssen."

Hoogwaardigheidsbekleder

De uitgeverij krijgt het vaak voor elkaar het eerste exemplaar van een wandelgidsje uit te reiken aan een hoogwaardigheidsbekleder. Zo namen de toenmalige burgemeesters Rob van Gijzel van Eindhoven en Job Cohen van Amsterdam al eens een gidsje officieel in ontvangst.

,,Ik hoop dat de nieuwe burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, het gidsje over Arnhem in ontvangst wil nemen. En het liefst zou ik de wandelingen met hem maken. Dat lijkt me voor hem heel leerzaam. Hij werd laatst bij talkshow Jinek aan een quiz over Arnhem onderworpen en bleek nog niet veel van de stad te weten."

Originele invalshoeken

De eerste uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig is nog altijd de best verkochte. Die draagt als grappige titel De mooiste bergwandelingen van Nederland. Met zijn collega's is Van der Mark altijd op zoek naar originele invalshoeken. Zo is er een gidsje met als titel Te gek om los te lopen. Daarin staan '11 waanzinnige wandelingen in de buurt van psychiatrische klinieken'. Ander voorbeeld is Wildlife wandelingen in Nederland, met wandelingen in gebieden waarin veel wild voorkomt.

Van der Mark (51): ,,We bedenken lang niet alles zelf. We worden vaak benaderd door wandelaars die een idee hebben voor een gidsje met een bepaald thema. Als het ons wat lijkt, gaan we het maken. We lopen wel alle wandelingen zelf om te kunnen beoordelen of het wat is."

Vaak nemen de uitgevers een aantal wandelliefhebbers mee als ze zo'n route bekijken. ,,Dat is wel zo gezellig. Bovendien fungeren ze dan ook als fotomodellen voor in het gidsje. Op onze website kondigen we aan welke wandelingen we gaan maken. Liefhebbers kunnen zich inschrijven."

Klantenbinding

De kleine uitgeverij stelt prijs op contacten met haar klanten en is goed benaderbaar. ,,We werden een keer gebeld door een meneer die tijdens een van onze wandelingen niet verder kon omdat hij plotseling voor een hoge afrastering kwam te staan. Dat hek stond er nog niet zo lang. Hij was heel boos op ons."

,,En een vrouw meldde dat ze in een natuurgebied door een paard was gebeten. Blijkbaar was er een kudde paarden losgelaten in het gebied waarover de wandelroute liep. We zeiden toen tegen elkaar: 'Zullen we haar zeggen dat we na haar klacht de paarden hebben doodgeschoten?'"

We lopen alle wandelingen zelf om te kunnen beoordelen of het wat is.

Bart van der Mark