Nieuws Actueel

Verbod op contante betalingen boven 3.000 euro moet witwassen tegengaan

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid willen ondernemers beboeten wanneer zij meer dan 3.000 euro aan contanten aannemen. De ministers zijn ook voornemend om het biljet van 500 euro (favoriet bij drugscriminelen) uit de omloop te halen. Dit om witwassen tegen te gaan.

Redactie 1 juli 2019

Verbod contante betalingen boven 3000 euro witwassen tegengaan

Hoekstra en zijn collega Grapperhaus presenteren de maatregel vandaag aan de Tweede Kamer. Met hun ‘plan van aanpak witwassen’ willen ze het voor criminelen moeilijker maken om verdiensten uit de onderwereld in de bovenwereld uit te geven. Het kabinet maakt het voor banken ook makkelijker om witwassers te dwarsbomen. Zo mogen banken straks met elkaar delen welke verdachte klanten zij geweigerd hebben.

16 miljard euro per jaar

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Daarom is ook centraal toezicht vanuit Europa nodig, vindt het kabinet, schrijft Trouw.

Lees ook: Dit zijn per 1 juli de wetswijzigingen voor mkb en zzp

Criminelen geen kans geven

Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: ,,Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden.” Minister Grapperhaus voegt daaraan toe: ,,Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet.”

Het kabinet benadrukt dat banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig zijn tekortgeschoten bij de aanpak van witwassen. Maar inmiddels doen ze grote investeringen om witwassen beter tegen te gaan. Met de nieuwe aanpak kunnen banken hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen, is de verwachting van de ministers.

Banken beboet voor het niet naleven van de regels

Rabobank kreeg begin dit jaar nog een boete van iets meer dan 1 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het niet naleven van regels tegen witwassen. Begin 2018 schikte het financiële concern al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten en rivaal ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen.

Lees ook: 'Gevolgen klimaatakkoord voor het mkb volstrekt onduidelijk'

Maximale inspanning van financiële keten

Het plan heeft de steun van DNB. Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, onder meer op het gebied van technologie. DNB benadrukt dat het effectief aanpakken van witwassen alleen mogelijk is als de hele financiële keten zich maximaal inspant en er tussen de partijen op een goede manier wordt samengewerkt en informatie wordt gedeeld.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, wordt met de anti-witwasplannen een belangrijke stap gezet om Nederland ‘nog onaantrekkelijker’ te maken voor criminelen die hun geld willen witwassen. ,,Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan, geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld”, aldus Buijink.

Lees ook: Belangenverenigingen: Klimaatplannen realistisch, maar ruimte voor verbetering

Volledige inzage in registers voor effectieve controle

Hij benadrukt dat samenwerking tussen banken onderling en publieke en private partijen essentieel is om witwassen effectief te kunnen bestrijden. Naast het wegnemen van wettelijke belemmeringen om kennis te delen, is het ook van belang dat banken, opsporingsdiensten en het OM de beschikbare capaciteit beter inzetten.

Ook het Verbond van Verzekeraars is voorstander van het plan, maar wijst erop dat ‘een adequaat instrumentarium’ noodzakelijk is om de rol van poortwachter goed te kunnen vervullen. De verzekeraarsorganisatie pleit bijvoorbeeld al langer voor volledige inzage in bepaalde registers om effectief en efficiënt controles uit te voeren. ,,Dat zou enorm veel zoekwerk schelen”, aldus het verbond.