Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen inmiddels aan de kassa hooguit een paar dubbeltjes voor een zakje om hun boodschappen in te doen.
En die maatregel, ingevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma, werkt. Uit een groot onderzoek, waarvan de resultaten vandaag verschijnen, komt naar voren dat 90 procent van de Nederlanders inmiddels op de hoogte is van het tasjesverbod. Ruim acht op de tien Nederlanders nemen nu zelf een zakje mee voor hun aankopen en twee derde betaalt zelden of nooit voor een plastic tasje.GierigTot de introductie van de maatregel gingen er bij aankopen jaarlijks zo'n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank. Dat kwam neer op meer dan 170 stuks per consument. ,,Mensen zien het nut van dit verbod in," constateert onderzoekster Majka van Doorn (consultant SAMR). ,,Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, ze beseffen de impact. En betalen voor een tasje doen we niet snel, we zijn toch een beetje een gierig volkje."
Het leeuwendeel (71 procent) van de Nederlanders blijkt de gedachte achter het verbod ook totaal te steunen: minder plastic tasjes en zo een reductie van de plastic afvalberg.
BoosDirecteur Joan Hanegraaf van Oerlemans Plastics in Genderen wordt daar weer boos over: zijn plastic tasjes zíjn niet slechter voor het milieu dan exemplaren van papier, linnen of jute. ,,De milieubelasting van ons plastic is juist mínder! Sla de onderzoeken er maar op na.'' Vorig jaar produceerde Oerlemans 'tientallen miljoenen luxere plastic draagtassen'. ,,Het type waarin je nog jaren je vieze voetbalschoenen stopt. Tassen die worden hergebruikt en dan gerecyled. Die komen niet in het milieu. Dat zijn die fastfoodtasjes die je overal kreeg. Onze productie is met twee derde gekelderd. Dat was werk voor 20 fte. We zijn een groeiend bedrijf, dus het is gelukt om zonder ontslagen iedereen te herplaatsen.''
Hanegraaf is het eens met het politieke besluit dat consumenten moeten betalen. ,,Maar dan óók voor tasjes van papier of linnen. Want niet-consumeren is het ultieme milieudoel. Voor zo'n besluit zijn onze politici te laf.''
Hard hoofdDe Raad Nederlandse Detailhandel had er vooraf een hard hoofd in, geeft een woordvoerder toe. ,,Uit een proef bleek dat consumenten betalen voor een plastic tasje niet zouden accepteren. Maar we zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa."
Hoeveel de afname aan tasjes bedraagt, wordt nog uitgezocht.
Lees ook: