Nieuws Actueel

Verbouwd Wilderinkhuis in Hengelo heeft mooiste architectuur

Het Wilderinkhuis in Hengelo is donderdag gekozen tot mooiste zorggebouw van Twente. De door Architectuurcentrum Twente in het leven geroepen publieksprijs werd gewonnen met 28 procent van de stemmen.

Van onze redactie 30 september 2016

Wilderinkhuis Hengelo

Het Almelose zorggebouw Het Westerdok eindigde als tweede, de Helmer-Es in Enschede als derde.

Behoud en herstel

Prijswinnaar Het Wilderinkhuis, aan de Idastraat in Hengelo, is een voormalige basisschool. Het originele gebouw werd ontworpen in de kenmerkende Amsterdamse schoolstijl. Na het vertrek van de basisschool kreeg het Rijksmonument een nieuwe bestemming. Het gebouw biedt nu huisvesting aan mensen met dementie en geheugenproblemen.

De tekst gaat verder onder de foto

Het ontwerp voor de verbouwing tot studio’s is gemaakt door BCT architecten uit Enschede. Het uiterlijk van het karakteristieke Wilderinkhuis is daarbij intact gebleven.

Architect Renzo Pavanello legt uit: "We hebben een oud gebouw een nieuw leven gegeven met behoud van de ruimtelijkheid. Aan de buitenkant zie je niets van onze interventies. Behoud en herstel van de oude detaillering was belangrijk voor ons. Herkenbare details uit het verleden, dat is waar deze doelgroep zich wel bij voelt."

Bewaren