Nieuws Actueel

Verbouwing postkantoor Neude vergt geduld

De verbouwing van het voormalig postkantoor aan de Neude tot bibliotheek en winkelcentrum onder de naam Post Utrecht, laat nog zeker een half jaar op zich wachten, meldt het AD.

Roeland Franck 13 januari 2017

Postkantoor neude utrecht 1065

Het zichtbare werk begint naar verwachting rond de zomervakantie en moet ruim een jaar later klaar zijn. Dat laat eigenaar ASR weten.

Bestek

Volgens woordvoerder Daan Wentholt is de omschrijving van het werk, het zogeheten bestek, bijna klaar, waarna een aannemer gezocht kan worden. Deze aanbestedingsprocedure duurt dan nog enkele maanden, voordat de geselecteerde aannemer over een half jaar de handen uit de mouwen kan steken. Oplevering is volgens Wentholt voorzien in het tweede of derde kwartaal van 2018. De inrichting en aankleding van bibliotheek en winkels nemen dan waarschijnlijk nog enkele maanden in beslag, waardoor opening voor het publiek eind 2018 aannemelijk is.

Zorgvuldigheid

Dat is bijna een jaar later dan begin 2016 nog werd verondersteld. Wentholt: ,,Zorgvuldigheid gaat hier voor snelheid, gelet op de monumentale status van het pand.''

Bibliotheek

Absolute zekerheid over de verhuizing van de bibliotheek van de Stadhuisbrug naar de Neude is er bovendien pas sinds een maand. In december besloot de Utrechtse gemeenteraad definitief de verhuizing te steunen. Eerder in 2016 verloor de bibliotheek in eerste aanleg en in hoger beroep nog een rechtszaak over haar reorganisatieplan van de vakbonden. De rechter oordeelde dat de leeszaal niet zomaar betaalde krachten mag inruilen voor vrijwilligers. Ondanks die uitspraak bleef het verhuisplan overeind.

Vijf jaar

Het postkantoor aan de Neude verloor zijn hoofdfunctie inmiddels ruim vijf jaar geleden, op 28 oktober 2011 om precies te zijn. Toen sloot ook de laatst overgebleven balie in de enorme hal. Enkele jaren bleef het complex hermetisch afgesloten. KPN, dat delen van het gebouw gebruikte voor telefooncentrales, vertrok op 31 december 2015. Ruim een jaar staat het pand dus nu helemaal leeg.

Tour de France

Kleine delen zijn tijdelijk verhuurd en af en toe zijn er evenementen in de enorme hal, zoals rond de start van de Tour de France in 2015. Het postkantoor is rijksmonument en dateert uit 1924. Architect was J. Crouwel jr.

Glazen gevel

De bibliotheek betrekt de imposante hal en de direct omliggende ruimten. Aan de achterzijde wordt het pand uitgebreid met een glazen gevel langs de Oudegracht. Daar staat nu nog een transformatorhuis, geheel in de stijl van het postkantoor. Hierin is ruimte voor winkels.

Verhuurd

Volgens projectontwikkelaar MRP Development is driekwart van de winkelruimte al verhuurd. In het souterrain komt een fietsenstalling en een foodmarket van Albert Heijn. Daarvoor worden de ventilatieroosters langs de Potterstraat opengemaakt om daglicht binnen te laten en passanten zicht te geven op de winkel.