Nieuws Actueel

Verhouding Azijnfabriek en gemeente op scherp

De gemeente Den Bosch en het Cultureel Platform Azijnfabriek (CPA) komen er in de zoektocht naar een nieuwe locatie samen niet uit. Sterker nog, volgens het CPA-bestuur 'zoekt de gemeente stokken om mee te slaan en worden oude koeien uit de sloot gehaald'. Beide partijen hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen, schrijft Het Brabants Dagblad.

Jos van de Ven 8 maart 2016

Azijnfabriek

De Azijnfabriek dient te vertrekken uit haar locatie in de voormalige Jacobskerk aan de Bethaniëstraat omdat de gemeente de ruimte nodig heeft voor het erfgoedcluster, waar onder meer het stadsarchief naar toe verhuisd.

Cultuurwethouder Huib van Olden beloofde de gemeenteraad eind 2015 zich in te spannen voor een nieuwe locatie voor de Azijnfabriek. Het college liet voor het weekeinde weten dat het niet gelukt is een alternatief te vinden. Volgens het college zijn er 'op dit moment geen (gemeentelijke) panden beschikbaar die passen bij de financiële mogelijkheden en inhoudelijke wensen van de Azijnfabriek'.

Volgens voorzitter Dré Zijlmans en bestuurslid Rinie Vugts van CPA lagen er verschillende alternatieven op tafel. "Op ons voorstel en op voorstel van de gemeente." Het kraakpand aan de Vliertstraat, het Mariapaviljoen op het oude ziekenhuisterrein, de Bank van Leening aan de Schilderstraat, het Inloopschip aan de Hinthamerstraat en het pand Sint-Jorisstraat 14 vielen af. "Uiteindelijk leek de Toonzaal de beste oplossing, maar dat ging niet door omdat de gemeenteraad de Toonzaal nog minimaal twee jaar laat voortbestaan."

De Azijnfabriek had voor de Toonzaal een plan willen maken, waarbij ze ook de exploitatie over wilde nemen. "De gemeente wil uiteindelijk alleen de kamermuziek bij ons weghalen en onderbrengen bij de Toonzaal, met de gedachte dat de Azijnfabriek dan vanzelf wel zou omvallen."

Bekeuring

De bestuursleden zi jn in hun wiek geschoten door het argument van de gemeente dat de huur ook is opgezegd omdat het pand van de Azijnfabriek in het verleden en nu nog wordt gebruikt voor onder meer feesten en huwelijken. "Wij zijn daar in 2013 voor de laatste keer op aangesproken. Eén keer kregen we een bekeuring, maar die is ingetrokken."

Uiteindelijk staan de twee partijen waarschijnlijk juridisch tegenover elkaar over het opzeggen van de huur. B en W zeggen dat dit op tijd gebeurd is. CPA stelt dat dit een jaar te laat is gebeurd, waardoor de Azijnfabriek nog tot 31-12-2020 zou kunnen blijven zitten. Zijlmans legt het contract met de gemeente op tafel. "Daarin staat dat de huur afloopt op 31-12-2016. Dat had 2015 moeten zijn. Dus is de gemeente ook een jaar te laat geweest met opzeggen van de huur. Dat hebben we in oktober al aan wethouder Van Olden laten weten. Daarna nam de gemeente een advocaat in de arm. En wij nu dus ook."

De gemeente beraadt zich op vervolgstappen. De Azijnfabriek wil nog steeds naar de Toonzaal.